DUGOOČEKIVANI IZBORI

U Mostaru prebrojano 97 posto listića, HDZ BiH prvi s više od 18.000 glasova, evo kako stoje ostali

24.12.2020 u 21:25

Bionic
Reading

Broj birača koji su na lokalnim izborima u Mostaru podržali listu HDZ-a BiH porastao je iznad 18.000 nakon u četvrtak prebrojanih 97,33 % glasova s gradske liste, slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA, a ove dvije stranke slavile su u po tri većinska hrvatska i bošnjačka izborna područja.

Prema osvježenim rezultatima izbora za Gradsko vijeće Mostara koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH za HDZ BiH glasovalo 18.065 birača ili 36,51 posto.

Tijekom jučerašnjeg dana ova je stranka nakon obrađenih 88,67 posto glasova imala 16.134 glas.

Drugoplasirana bošnjačka Koalicija za Mostar koju uz SDA čine još četiri stranke osvojila je 14.877 glasova, te imaju potporu 30,07 posto birača.

BH. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka poduprlo je 6032 birača što je 12,19 posto udjela birača, a četvrtoplasirana je Hrvatska republikanska stranka s osvojenih 3.675 glasova i potporom 7,3 posto.

  • +7
Lokalni izbori u Mostaru Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Izborni prag još prolazi srpska lista 'Ostajte ovdje' koja ja osvojila 2135 ili 4,32 posto glasova.

U mostarsko gradsko vijeće uz jedinstvenu gradsku listu 35 vijećnika bira se i u šest izbornih područja.

U tri područja Jug, Zapad i Jugozapad s hrvatskom većinom potporu od skoro 60 posto dobio je HDZ, dok je bošnjačka koalicija slavila u tri većinska bošnjačka gradska područja Stari Grad, Jug i Jugoistok.

Rezultatima mostarskih izbora još nisu pribrojani listići upućeni poštom.

Sljedeća dva dana nastupa stanka zbog blagdana pa se glasovi neće brojati, kao niti za vrijeme novogodišnjih te praznika za pravoslavni Božić.

Zbog toga su prosvjedovali iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ranije su ustvrdili da se masovnim fiktivnim prijavama bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim izbornim područjima u gradu nastoji promijeniti rezultat izbora.

Zbog toga je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije u srijedu formiralo predmet i započelo s provjerama navoda o zloporabama na izborima.

Izbori u Mostaru održani protekle nedjelje prvi je izborni proces na kojega su građani ovog hercegovačkog središta izašli nakon punih 12 godina.