PRVI PUT SNIMLJENO

U morskim dubinama otkriveno nadrealno lijepo biće

05.05.2016 u 15:53

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Znanstvenici američke agencije National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) objavili su krajem travnja video zapis fascinantne dubinske bioluminiscentne meduze koja najvjerojatnije predstavlja novu vrstu

Ovo prekrasno želatinozno stvorenje, nalik na neki vanzemaljski oblik života, vjerojatno pripada rodu Crossota jer ima dva reda pipaka, jedan dugih, a drugi kratkih. Taj rod ne prolazi kroz fazu stacionarnog morfološkog oblika polipa. Poza na snimci s raširenim lovkama ukazuje da je predator iz zasjede koji pluta nošen oceanskim strujama u iščekivanju plijena koji će joj se previše približiti.

Otkrivena je podmornicom na daljinsko upravljanje na dubini od 3,7 km tijekom istraživanja u Mrijanskoj brazdi nedaleko od otoka Guama u zapadnom Pacifiku. Znanstvenici su je snimili u području podvodne planine Enigma (zagonetka) koja je tako nazvana jer o njoj imamo vrlo malo informacija.

Unutar klobuka, koji nalikuje letećem tanjuru, nalaze se crveni kanali koji vjerojatno povezuju sjajno žute žlijezde.

Tijekom istog zarona snimljene su i malene loptice koje bi mogle biti goleme jednostanične amebe ili možda spužve.

Meduze spadaju u žarnjake. Nemaju mozak ni krvožilni ili probavni sustav. Unatoč tome izuzetno su uspješna stvorenja; svjetska mora nastanjuju već više od pola milijarde godina. Kod meduza se prvi puta javlja živčani sustav u najjednostavnijem obliku sastavljenom od zvjezdastih stanica povezanih u mrežu. Kada se meduzi dotakne jedna lovka, podražaj se mrežom širi po cijelom tijelu tako da se ono čitavo grči.

Većina meduza ima duge lovke naoružane otrovnim žarnim stanicama. Kada se dodirne nastavak žarne stanice, ona puca i pod pritiskom od 150 bara izbacuje žarnu nit koja na svom kraju ima harpunasti završetak kroz koji se u žrtvu ubrizgava otrov. To je jedna od najbržih reakcija u poznatom životinjskom svijetu. Kad je otrov izbačen, meduza odbacuje iskorištenu žarnu čahuru i gradi novu. Kreću se stezanjem vlaknastih mišića klobuka kojima istiskuju vodu. Neke imaju otrov smrtonosan za ljude, no većina je uglavnom bezopasna.