SLOVENIJA

U mjesec dana deveti slučaj smrti od nove gripe

03.12.2009 u 18:54

Bionic
Reading

Deveti smrtni slučaj kao posljedica nove gripe tipa A (H1N1) zabilježen je u četvrtak u Ljubljani, a riječ je o mlađem muškarcu za kojega se navodi da nije bolovao od kroničnih bolesti te da je dulje bio u kritičnom stanju.

Prvi smrtni slučaj u Sloveniji među zaraženima virusom H1N1 zabilježen je 3. studenoga, a u većini slučajeva bila je riječ o pacijentima srednje ili starije dobi s kroničnim bolestima.

U Sloveniji je trenutačno registrirano oko tisuću osoba kod kojih je testiranjem potvrđen virus H1N1, 50 ih je hospitalizirano zbog ozbiljnog stanja bolesti. Zabilježeni su i slučajevi hospitalizacije djece, a u jednim slučaju i trudnice.

Cijepljenje cjepivom tvrtke Glaxo Smith Kline počelo je u Sloveniji u prvim danima studenoga i bilo u prva dva tjedna rezervirano za bolničko osoblje i kronične bolesnike, a do sada je cijepljeno više od trideset tisuća osoba.

Vlada i zdravstvene vlasti nisu zadovoljne dosadašnjim odazivom na cijepljenje i stalno pozivaju da se što više ljudi cijepi kako bi se spriječilo širenje pandemije budući da je broj infekcija svinjskom gripom, pa i smrtnih slučajeva u zadnjem tjednu povećan.