10.000 POSJETITELJA

U Mauthausenu obilježena 67. obljetnica oslobođenja

13.05.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na glavni spomenik i spomen-ploče žrtvama nacional-socijalizma te mimohodom izaslanstava iz četrdesetak država u nedjelju je obilježena 67. godišnjica oslobođenja nekadašnjeg nacističkog koncetracijskog logora u Mauthausenu u Gornjoj Austriji

Na središnjoj manifestaciji u Mauthausenu bilo je oko 10.000 posjetitelja najviše mladih, austrijski predsjednik Heinz Fischer i austrijski kancelar Werner Faymann kao i preživjeli logoraši te izaslanstva iz četrdesetak država.

Uz glavne poruke "Nikad zaboraviti" i "Nikad više fašizma" središnja tema ovogodišnje manifestacije bila je progon iz rasističkih razloga.

U hrvatskom izaslanstvu koje je predvodio izaslanik Hrvatskog sabora i zastupnik Luka Denona (SDP), bili su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, preživjeli logoraš 87-godišnji Dalibor Vlastelica iz Splita koji je u tom logoru proveo dvije godine te veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota.

Hrvatsko izaslanstvo poklonilo se žrtvama pred spomen-pločom koju je RH postavila 2001. na tzv. Zidu plača i glavnim spomenikom te je sudjelovalo u središnjoj manifestaciji.

Okupili smo se odati počast i pokloniti se žrtvama Mauthausena s porukom "Nikad se ne ponovilo", rekao je Denona pred spomen-pločom na kojoj piše "U spomen ovdje poginulih pripadnika hrvatskog naroda".

"U ovim vremenima teške krize koja pogađa sve države zlo treba prepoznati i oduprijeti mu se posebice ksenofobiji koja još nije iskorijenjena i kojoj nema mjesta u našim društvima ni danas ni u budućnosti", kazao je on.

Na središnjoj manifestaciji govorio je i preživjeli logoraš iz Poljske Leszek Polkowski koji je naglasio "ovdje smo da se poklonimo žrtvama Mauthausena ali u našem sjećanju živjet će zauvijek, dok su strahote nacističkog vremena u pamćenju i mi ćemo dalje živjeti".

Logor Mauthausen osnovan je 1938. a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno oko 200.000 zatvorenika od kojih je polovica izgubila život.

Među logorašima bilo je i oko 200 Hrvata, od kojih su četvorica, kako je danas rečeno, pogubljena pred samo oslobođenje. Logoraši su radili u kamenolomu i industriji oružja a zadnje likvidacije izvršene su neposredno prije oslobođenja 5. svibnja 1945. kada su u logor ušle američke snage.