SURADNJA SRBIJE I RH

U masovnoj grobnici kod Sotina pronađena tri tijela

19.04.2013 u 20:10

Bionic
Reading

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije izvijestilo je danas kako je tijekom istrage koju provodi u vezi s ubojstvom Hrvata civila u vukovarskome prigradskome naselju Sotinu 1991. godine došlo do podataka o mjestu na kojem su pokopani posmrtni ostatci civila ubijenih u Sotinu

Navodi se kako je u suradnji s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije zajedno s uredima za nestale Srbije i Hrvatske jučer u blizini Vukovara 'provjerilo tu informaciju i pronašlo posmrtne ostatke'.

Podsjeća se kako je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine 4. veljače pokrenulo istragu protiv više osoba - bivših pripadnika snaga 'milicije' i 'teritorijalne obrane Sotina' zbog osnovane sumnje da su od polovice listopada do kraja 1991. u tome mjestu ubili 16 Hrvata civila.

Odvezli su ih na nepoznato mjesto gdje su iz automatskih pušaka pucali u civile, ubili ih i time počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civila, navodi se u priopćenju Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije. U Domovinskom ratu ubijena su i poginula 64 Sotinjana, među kojima je još 32 njih na popisu zatočenih i nestalih osoba.

Masovnu grobnicu u poljima nedaleko od vukovarskoga prigradskog naselja Sotina danas je obišao i ministar branitelja Predrag Matić. U grobnici su zasad pronađena tijela tri osobe, a Matić je kazao kako je riječ o primarnoj grobnici, to jest grobnici iz koje su tijela premještena.

Iskapanje je započelo jučer.

'Ovdje su ostali posmrtni ostatci nekoliko osoba, a znamo i lokaciju grobnice na koju su preostala tijela prevezena i pokopana', rekao je Matić novinarima, dodajući kako je riječ o lokaciji sotinske klaonice na kojoj se već obavljaju istraživanja.

Potvrdio je kako su grobnice pronađene na osnovi svjedočenja osobe protiv koje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine provodi istragu zbog sumnje na kazneno djelo ratnog zločina počinjeno u Sotinu 1991. godine.

'Konačno je na djelu jedna prava suradnja Vlade RH i nadležnih tijela Republike Srbije koja je rezultirala time što vidite. Potraga za zatočenima i nestalima i dalje ostaje prioritet vlade i Ministarstva branitelja. Zagrizli smo poput pitbulla i nećemo posustati', istaknuo je Matić

Po njegovim riječima, iz Sotina je na popisu zatočenih i nestalih još 25 osoba.

'Vjerovali ili ne, ovo je nakon 22 godine prvi pokazatelj službene suradnje, kada se politika konačno izmaknula iz toga humanitarnog pitanja i zato vjerujem da smo blizu rasvjetljavanja sudbine mnogih od još preostale 1703 nestale osobe', rekao je Matić.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Ivan Grujić podsjetio je kako se nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj tražilo više od 18.000 osoba, a danas još 1703, što, po njegovim riječima, znači da je riješena sudbina oko 90 posto osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Grujić je također rekao kako su posmrtni ostatci triju žrtava koji su dosad pronađeni u primarnoj grobnici kod Sotina po svemu sudeći civili nestali u tome mjestu 24. na 25. listopada 1991. Rekao je i kako se doznalo da je grobnica devastirana 1997. godine te su tom prilikom posmrtni ostatci žrtava premješteni u grobnicu kod sotinske klaonice.