OBLJETNICA SMRTI

U Marulovom kafiću od 8 do 23 čita se 'Judita'

06.01.2014 u 11:31

Bionic
Reading

Veliki pjesnik Marko Marulić kojeg se smatra 'ocem hrvatske književnosti' umro je na današnji dan 5. siječnja 1524. i u povodu 490. obljetnice njegove smrti, danas se u tom splitskom caffe-baru knjižnici održava cjelodnevno javno čitanje njegova najpoznatijeg djela 'Judite'

Prije dva mjeseca, u prizemlju rodne kuće Marka Marulića u Papalićevoj ulici u Splitu Argentinac hrvatskih korijena Agustin Elias Jijena Sanchez otvorio je caffe-bar knjižnicu koju je nazvao 'Marcvs Marvlvs Spalatensis' te najavio raznolik program.

Veliki pjesnik Marko Marulić, kojeg se smatra 'ocem hrvatske književnosti', umro je na današnji dan 5. siječnja 1524. i u povodu 490. obljetnice njegove smrti, u tom splitskom caffe-baru knjižnici održava se cjelodnevno javno čitanje njegova najpoznatijeg djela 'Judite'.

Javno čitanje znamenitog spjeva 'Judita' počelo je danas u osam sati i trajat će večeras do 23 sata. Spjev se sastoji od šest pjevanja na hrvatskom jeziku. Javno čitanje snima se kamerom i najavljeno je da će snimka biti objavljena na YouTubeu. Kako doznajemo, ovo je prvi put da se u Splitu na takav način organizira čitanje djela iz Marulićeva opusa.

Inače, lijepo uređeni kafić smješten je unutar Diklecijanove palače, preko puta Muzeja grada ili Velike palače Papalić, gotičko-renesansne palače koju potpisuje arhitekt i kipar Juraj Dalmatinac. Za ovu kuću se pretpostavlja da je bila dom te obitelji i kao takva se navodi u literaturi. Autorstvo gradnje kuće Marulić, s obzirom na raspored prostora u prizemlju s dva istaknuta luka loggie i otvorenog dvorišta, isto se pripisuje velikom Jurju.

Interijer je obnovljen po smjernicama konzervatora i maksimalmno se poštovalo originalnu arhitekturu iz 15. stoljeća. Podsjetimo da se u Splitu od 1991. održava teatarska manifestacija Marulićevi dani. Ovo je još jedna akcija koja na poseban način približava veliko djelo Marka Marulića građanstvu.