TRANZIT TOKSIČNOG OTPADA

U Maleziji ilegalno uskladišteno gotovo 2000 tona otrovne prašine iz elektrolučnih peći

20.07.2020 u 10:10

Bionic
Reading

Malezija je tijekom proteklog vikenda otkrila dosad najveći slučaj ostavljenog toksičnog otpada nakon što je 110 kontejnera sa štetnim teškim metalima iz Rumunjske, na putu za Indoneziju ilegalno ušlo u zemlju u lipnju, javili su malezijski državni mediji

Malezijski ministar za vodu i ekologiju Tuan Ibrahim Man je izjavio da je 1864 tona prašine iz elektrolučnih peći, što je nusproizvod u procesu proizvodnje čelika koji sadrži teške metale poput cinka, kadmija i olova, pronađeno napušteno u kontejnerskoj luci Tanjung Pelepas u malezijskoj državi Johor.

Ministar je dodao da je otkriće opasne prašine u tranzitu kroz Maleziju na putu do Indonezije najveće u povijesti Malezije. Man je podsjetio da su štetni nusproizvodi prema Baselskoj konvenciji klasificirani kao toksični otpad te kako je riječ o koncentriranom cinku.

'Ministarstvo ekologije nije odobrilo niti je primilo obavijest izvoznika otpada o tranzitu kroz Maleziju', naglasio je resorni ministar.

Man je dodao da je Malezije kontaktirala predstavnike Baselske konvencije u Rumunjskoj kako bi kontejneri bili vraćeni, ali i da je službeni Kuala Lumpur angažirao Interpol radi daljnje istrage.

Svjetske novinske agencije podsjećaju da je Malezije prošlih goidna postala glavna svjetska destinacija za plastični otpad, osobito nakon što je Kina zabranila uvoz otpada te da pregovara sa zemljama porijekla da preuzmu stotine kontejnera plastike koji su ilegalno ušli u zemlju.