OPĆINA ZA PRIMJER

U Lovasu samo 79 nezaposlenih

18.03.2010 u 11:28

Bionic
Reading

Srijemska općina Lovas postala je sredina poželjna za življenje, jer u njoj skoro da i nema nezaposlenih, a ako se nekome u obitelji rodi četvrto dijete, iz općinske blagajne dobit će čak 12.000 kuna

Po selima Lovas i Opatovac, koje teritorijalno obuhvaća lovaška općina nedaleko od Vukovara, kruži šala da svih 79 radno sposobnih i nezaposlenih znaju po imenu i prezimenu te da tamo ne radi samo onaj tko to ne želi. No od Nove godine općinske su vlasti, uz aktivne mjere zapošljavanja, odlučile dati dodatni poticaj i natalitetu te isplatom pomoći za novorođenčad poboljšati financijsku sliku mladih obitelji.

Mladim supružnicima koji žive u Lovasu ili susjednom Opatovcu za prvo dijete u obitelji isplatit će se 7.000 kuna, za drugo dijete 1.000 više, za treće 9.000, a za četvrto i svako sljedeće dijete čak 12.000 kuna. Mjera koju su općinske vlasti morale donijeti, jer su tako željele potaknuti bračne parove na poboljšanje nataliteta, sniziti životnu dob, ali i zadržati mlade ljude na selu. Prošle godine se u općini Lovas, naime, rodilo 16-ero djece, a u istom je razdoblju umrlo 30-ero ljudi, uglavnom staraca.

'Takvi su novčani poticaji dio aktivne populacijske politike, jer nam se događalo da od pet sklopljenih brakova godišnje, tek jedan ostane ovdje. Sad radimo drukčije i želimo da taj podatak bude obrnut', pojasnio je pronatalitetnu mjeru rijetku u Hrvatskoj općinski načelnik Stjepan Milas.

Mjera isplate poticaja za novorođenčad ima i svoju 'kvaku 22', jer se novac ne isplaćuje u cijelosti, nego kroz četiri godine, pa u tom razdoblju općinske vlasti uspijevaju na selu zadržati mlade roditelje. Kad se u obitelji rodi prvo dijete, obitelj dobije odmah 3.000 kuna i potom po 1.000 kuna do četvrtog rođendana, čime u konačnici na račun sjedne 7.000 kuna. Za drugo dijete se, primjerice, isplati 4.000 kuna, a za treće odmah 5.000 kuna i onda po 1.000 kuna svake iduće godine. Obitelj za rođenje četvrtog djeteta dobije 6.000 kuna, a uz rođendansku tortu do četvrte po redu po 1.500 kuna. Na kraju to bude 12.000 kuna u kućnoj blagajni.

Uz takve novčane poticaje nužan je i krov nad glavom, ali i siguran posao. Ni s tim u lovaškoj općini, koja danas broji oko 1.500 stanovnika, nemaju problema. Dok se u Hrvatskoj broj nezaposlenih iz dana u dan sve više povećava, pa je odavno premašio psihološku barijeru od 300.000 kada nastaje panika, u Lovasu o tome ni ne razmišljaju. Otvorili su nova radna mjesta, pa je u poljoprivrednoj proizvodnji, za početak na rezidbi vinograda, a kasnije i drugim poslovima, tvrtka Arator angažirala 26 radnika, od čega iz Lovasa i Opatovca njih 16.

'Radi se o sezonskom poslu, ali njima je posao zajamčen punih devet mjeseci', rekao je Adam Rendulić, direktor Aratora. Istovremeno je iločko poduzeće Triko zaposlilo nekoliko žena na poslovima šivanja odjeće.

'Dok svakodnevno slušamo loše vijesti o otpuštanjima radnika, kod nas se radna mjesta otvaraju. Imamo najmanju stopu nezaposlenosti u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji', ponosan je načelnik Milas najavljujući posao za još 10 suseljana koji će od travnja biti angažirani na poslovima uređenja dvaju srijemskih sela.

Posebna je zanimljivost to što se na području općine Lovas ljudi zapošljavaju u dvije grane koje su tako problematične – tvrtka Arator bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, a Triko tekstilom. Iločani su partneri talijanskog Benettona, pa na matičnoj lokaciji u Iloku i pogonu u Lovasu imaju čak 220 zaposlenih, uglavnom žena, čije plaće nisu niže od 3.000 kuna. Iz Trikoa poručuju i da bi otvorili još radnih mjesta, ali da, nažalost, nemaju dovoljno zainteresirane radne snage, pa će nove zaposlenice, očito, morati uvoziti iz drugih krajeva.