VUKOVARCI O HADŽIĆU

'U logoru mi je rekao da će mi suditi narod Krajine!'

20.07.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Vijest o uhićenju posljednjeg haškog bjegunca – Gorana Hadžića – Vukovarci su prihvatili s izvjesnim olakšanjem, no i s jasnom porukom: očekuju od Haaga pravedno suđenje i primjerenu kaznu, jer su dosadašnjim suđenjima poprilično nezadovoljni

'Sreo sam ga u Sremskoj Mitrovici kad su me, nakon pada Vukovara, odveli u logor. Dok me je stražar vodio hodnikom, zaustavio nas je i, kako se osobno nismo poznavali, upitao tko sam. Kad mu je stražar rekao moje ime, samo je hladno rekao: 'Ti si taj. Sve ćemo mi vas vratiti u Vukovar da vam sudi narod Krajine.' Sledila mi se krv u žilama.'

Prvi i jedini put vukovarski branitelj i zatočenik srbijanskih logora Zdravko KomšićGorana Hadžića sreo je u zatočeništvu. Poruka koju mu je uputio još mu je dugo odzvanjala u ušima. 'Znao sam, ako nas vrate u Vukovar, da nas više neće biti. Svih onih koje su odveli ili vratili danas nema među živima. I to je jedan od dokaza da je bio izravan i jedan od glavnih krivaca za zlo počinjeno u Vukovaru', smatra Komšić, inače predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša.

U svojim komentarima na haške presude, posebno u slučaju Šljivančanin, često je ponavljao kako je za njega 'Haag mrtav, jer nije donio pravdu, niti je donio optužbe razmjerne veličini zločina'. 'Prva reakcija doista je bilo oduševljenje, jer je bio jedan od vođa i ideologa srpske oružane pobune u Hrvatskoj, ali i izravno odgovoran i za Ovčaru i za sve što se događalo u Vukovaru', ukazuje Komšić.

Za Danijela Rehaka, čelnika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, uhićenje Hadžića samo je 'čin politike i ništa više'. 'I u ovom slučaju se pokazuje da, kada im netko treba, toga skrivaju i čuvaju. Kada im više nije potreban onda ga uhite bez problema. Smatram da je tako jer kako drugačije objasniti činjenicu da se Hadžić godinama skrivao po Srbiji, da su ga ljudi viđali po Novom Sadu kako se voza u automobilu, a da ga srbijanska policija nikada nije mogla naći', upozorava Rehak.

Ipak, pozdravio je Hadžićevo uhićenje, jer smatra kako 'zna mnogo i može puno toga reći istražiteljima'. 'Nažalost, i on je bio tek obični izvršilac, a nalogodavaca nema nigdje. Trebalo bi njih uhititi i procesuirati jer su oni odgovorni za sve, oni su vodili konce ove igre dok su Hadžić i slični bili samo izvršioci i sve to slijepo provodili. Najodgovorniji su se nalazili u JNA i Službi državne sigurnosti i tu treba tražiti zapovjednike i nalogodavce', poručio je Rehak.

Dobra vijest za Vukovarce

Prema mišljenju Vesne Bosanac, ratne i aktualne ravnateljice vukovarske bolnice, 'vijest o uhićenju Gorana Hadžića dobra je i za Vukovar i za Vukovarce'. 'Nadam se da će to uhićenje pomoći u rasvjetljavanju još mnogih činjenica o nestancima i ubojstvima svih onih odvedenih iz vukovarske bolnice, ali i drugdje u Vukovaru, jer još uvijek velik broj žrtava rata tražimo', kazala je Vesna Bosanac.

Žrtve rata s olakšanjem su primile informaciju o Hadžićevom uhićenju na Fruškoj gori, ali i upozorile na 'gorka iskustva iz Haaga'. 'Uhićenje je još jedan korak prema pravdi, ali ne mislim da će dobiti neku veliku kaznu. Kriv jest, ali upozoravaju nas dosadašnja iskustva. Dok mu se ne dokaže krivnja, neće biti ni pravde, no on sigurno zna mnogo toga o našim najmilijima i te spoznaje mogu nam pomoći da dostojno pokopamo svoje najmilije, zapalimo svijeću i pustimo suzu na njihovom grobu', govori Manda Patko, predsjednica udruge Vukovarske majke.

Manda Patko dala je i svoju ocjenu Hadžićeve uloge u ratu 90-ih, navodeći kako je 'definitivno bio glavni akter svega što se događalo u Vukovaru, Veleprometu i Borovu, jer je sve bilo pod njegovom kontrolom'. 'Bio je i spona između vukovarskih i slavonskih Srba s onima u Kninu i drugdje u Hrvatskoj, a sve u cilju organiziranja pobune i progona hrvatskog stanovništva. Zapravo je bio izvršitelj onoga što su mu zapovjedili, marioneta koja je izvršavala tuđe zapovijedi', napominje Manda Patko.

Doduše, Vukovarcima je svako podsjećanje na ono što se događalo prije 20 godina, kako kažu, novo otvaranje bolnih rana. Neki od njih će najvjerojatnije ponovno svjedočiti o svemu što se događalo. Na optuženičkoj klupi ovog će se puta naći Goran Hadžić. 'Ona ljudska pravda je nekako uvijek upitna, jer samo Bog može dati konačnu riječ. Možda, kad pravde nema, treba sve prepustiti Božjoj presudi ili neka se svatko muči sa svojom savjesti ako je ima', slikovit je vukovarski branitelj Pilip Karaula

Kako za njega, tako i za druge Vukovarce, određena zadovoljština zbog uhićenja i suđenja ratnim zločincima ipak postoji, no najmilije im nitko ne može vratiti. 'Doista, što će na uhićenje tog zločinca reći majka kojoj je prije 20 godina ubijeno dijete? Svaka ih takva vijest vrati u to vrijeme i ponovno sve proživljavaju. Pokvareno se popraviti ne može, no možda ima sve to smisao u vidu opomene nekima da to više nikad ne rade. Nažalost, zločinci i dalje postoje, pouku ne izvlače, a žrtve ne dobivaju satisfakciju', zaključio je Karaula.