hoće li doći i hrvatski članovi?

U Ljubljani za vikend godišnji susret Trilaterale, organizacije svjetskih moćnika

14.11.2018 u 16:53

Bionic
Reading

Ljubljana će od petka do nedjelje biti mjesto globalnog susreta oko 200 uglednih svjetskih bankara, političara, gospodarstvenika i drugih najutjecajnijih aktera iz svijeta koji će sudjelovati na godišnjem sastanku Trilaterale, skupine koju je 80-ih godina prošlog stoljeća pokrenuo američki milijarder David Rockefeller.

„To je izuzetna prilika da Slovenija ojača ulogu regionalnog lidera i aktera u globalnoj ekonomiji“, kazao je u srijedu u najavi skupa direktor koncerna Gorenje Franjo Bobinac, član Trilaterale, koji je u toj organizaciji naslijedio mjesto nekadašnjeg direktora Ljubljanske banke Marka Voljča.

Trilateralna komisija osnovana je 1973. na inicijativu Davida Rockefellera, kao privatna ustanova koja potiče međunarodnu suradnju, a u međuvremenu je postala utjecajni globalni forum koji okuplja utjecajne ljude iz svijeta gospodarstva, politike, bankarstva, financija itd.

Crvena nit sastanka, prema najavama, bit će budućnost europskog gospodarstva i rizici za njegov rast u svjetlu 10. obljetnice početka velike svjetske gospodarske i financijske krize što je uslijedila nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers.

Među gostima koji će sudjelovati na sastanku Trilaterale su i nekadašnji predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik  Europskog vijeća Herman Van Rompuy, bivši talijanski premijer Mario Monti  bivši i predsjednik francuske vlade Alain Juppe, šest nekadašnjih predsjednika država te brojni intelektualci i poslovni ljudi, objavili su slovenski mediji.

Među njima su  Nigel Higgins iz financijskog holdinga Rothschild&Co u Londonu te predsjednik uprave JPMorgan Chase International Jacob Frenkel.

Na susretu koji je zatvorene naravi bit će održano i više bilateralnih sastanaka sudionika, a domaćin skupa je europski član predsjedništva Trilaterale i bivši guverner Europske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Iz Hrvatske su u članstvo Trilaterale primljeni Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković te do svoje smrti odvjetnik Marjan Hanžeković. Nakon što je Grabar Kitarović stupila na dužnost predsjednice države, ona je odstupila iz članstva Komisije, nakon čega je u Tirilateralu iz Hrvatske izabran čelnik Atlantic grupe Emil Tedeschi.