PISMO BARROSU

U kompanijama koje su na burzi mora biti 40 posto žena!

17.09.2012 u 16:26

Bionic
Reading

Velika Britanija, Nizozemska, Malta i još šest članica Europske unije iz Srednje i Istočne Europe poslalo je pismo Jose Manuelu Barrosu, predsjedniku Europske komisije, u kojem se protive prijedlogu da se na razini cijele Unije uvede obveza da u čelništvu kompanija koje su izlistane na burzi bude obavezno 40 posto žena, prenosi The Financial Times

Ove su ugledne britanske novine dobile na uvid pismo koje je poslano i Viviane Reding, zamjenici predsjednika EK, koja je nositeljica ovog prijedloga.

'Slažemo se sa stajalištem EK da je i dalje premalo žena u upravnim odborima kompanija koje su izlistane na burzi. Ali ponavljamo da bi bilo kakva ciljana mjera na tom području trebala biti osmišljena i provedena na nacionalnoj razini. Stoga ne podupiremo prihvaćanje zakonski obvezujuće odredbe za žene u upravnim odborima tvrtki na europskoj razini', navodi se u pismu koje su potpisali ministri rada i ekonomije devet država, prenosi FT. Prema podacima iz siječnja na visokim se položajima u kompanijama na razini EU-a nalazi 13,7 posto žena.

Ovim će pismom svaka daljnja akcija na po tom pitanju na europskoj razini biti zaustavljena, što je i bio cilj Velike Britanije koja je od same najave takve mjere izrazila svoje duboko neslaganje. Naime, protivljenje devet članica je dovoljno da se zaustavi bilo kakva odluka EK.

Švedska i Njemačka nisu potpisnice ovog pisma, ali i njihovi su dužnosnici za FT izjavili kako ne bi podržali donošenje odluke na europskoj razini. Potpisnicima ide na ruku i činjenica da i unutar Komisije postoji značajan otpor uvođenju obavezne kvote.

Nizozemska u opravdavanju svog stava ističe kako je već postavila slične ciljeve na nacionalnoj razini te namjerava do 2016. godine osigurati 30-postotnu zastupljenost žena u odborima. No, istraživanje provedeno u toj zemlji u srpnju pokazalo je da kompanije izlistane na burzama imaju samo 5 posto žena na vodećim položajima, a od njih čak dvije trećine dolaze iz inozemstva. Slične su ciljeve već postavile i neke druge zemlje, poput Italije i Francuske.

Protivljenje takvoj namjeri EK je već ranije izrazila i većina kompanija koje tvrde da nametanje kvota nije dobar način za rješavanje problema s kojima se žene suočavaju u napredovanju u karijeri.