EKSTREMNO TOPLO

U kolovozu bilo iznadprosječno toplo

07.09.2011 u 19:07

Bionic
Reading

U ovogodišnjem kolovozu u cijeloj Hrvatskoj su prevladavale iznadprosječne srednje mjesečne temperature zraka u odnosu na višegodišnji prosjek 1961.-1990., izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Temperaturna odstupanja bila su u rasponu od 1.9 °C u Daruvaru do 3.8 °C na Zavižanu. Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za kolovoz 2011. godine opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo, dok je šire područje Daruvara, Pazina te dijelova srednjeg i južnog Jadrana i njihovog zaleđa svrstano u kategoriju vrlo toplo.

U ovogodišnjem kolovozu količine oborine na području cijele Hrvatske su bile niže od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Odstupanja za kolovoz ne prelaze 49 posto (42.0 mm) višegodišnjeg prosjeka za taj mjesec što je zabilježeno u Sisku.

Oborinske prilike za kolovoz ove godine nalazile su se u rasponu kategorija od sušnog do ekstremno sušnog. U kategoriji sušno nalazio se dio središnje Hrvatske, dio sjevernog Jadrana i zaleđa, te šire područje Knina. U kategoriji ekstremno sušno nalazio se veći dio Istre i Kvarnera, te dio srednjeg Jadrana i pripadnog zaleđa. Preostali dio Hrvatske nalazio se u kategoriji vrlo sušno.