USUSRET PARAOLIMPIJADI U RIJU

U kojim sportovima su najuspješniji zagrebački paraolimpijci?

31.01.2016 u 22:02

  • +2

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Trenutno broje 33 članice, više od tisuću članova, a cilj im je osobama s invaliditetom kroz bavljenje sportom promovirati zdrav život i rehabilitaciju. Riječ je o Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom. Plivanje, šah, atletika, kuglanje, stolni tenis samo su neki od sportova koje Savez nudi, a redoviti su sudionici brojnih natjecanja. Trenutno su najaktualnije Paraolimpijske igre koje se ove godine održavaju u Rio de Janeiru, a više o natjecanjima, sportovima i sportašima, rekla nam je tajnica Saveza Mirela Šikoronja

Iako Savez nudi 15-ak sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom, postoje one u kojima su sportaši najuspješniji.

'Savez ima 44 članice. Brojimo oko 1024 aktivnih članova koji se bave raznim sportovima koje nudimo unutar Saveza, poput plivanja, stolnog tenisa i atletike, koji su trenutno najjači sportovi u Savezu. Jednako tako super rezultate sportaši postižu i u sjedećoj odbojci, košarci u kolicima i golfbalu. Riječ je o tri ekipna sporta koja su razvijena ne samo na lokalnoj, nego i međunarodnoj razini', priča Šikoronja.

Sport kao pomoć muskulaturom sustavu

No daleku najveću popularnost svakako ima stolni tenis, a Savez ima i svoj klub koji broji više od 50 članova.

'Stolni tenis nam je trenutno najjači što se tiče aktiviranja sportaša u zadnjih nekoliko godina. Naš klub trenutno broji 54 člana koji su aktivni i natječu se. Ista stvar je i s plivanjem koje se razvilo, jer svi počnu s tim sportom kao jednim oblikom rehabilitacije i pomoći sustava muskulaturi, normalnog razvijanja, pogotovo kod djece koja imaju nekakve tjelesne ozljede', smatra tajnica Saveza.

Iako se trude djeci s teškoćama u razvoju omogućiti da se bave sa što više sportskih aktivnosti, jer su svjesni njihova pozitivnog učinka na dječji razvoj, još uvijek ponekad nailaze na prepreke od strane roditelja, ali i probleme s institucijama. Unatoč tome, Savez je redovit sudionik državnih i europskih natjecanja.

'Mi najviše pokrećemo i trudimo se proširiti sve sportove. Organiziramo gradska otvorena natjecanja u kojima mogu sudjelovati svi koji su zainteresirani, ne samo iz Hrvatske, nego i iz susjednih zemalja poput Slovenije. Stoga bismo tu suradnju htjeli proširiti i na sve ostale sportove koje nudimo, jer mislim da je to najvažnija baza za razvoj Saveza i sportova osoba s invaliditetom. Sudjelujemo i na državnim natjecanjima, ono što nam je 'vrh' svih natjecanja je uključivanje naših sportaša u reprezentaciju, a posebno su nam bitne Paraolimpijske igre. Kao savez nastojimo našim sportašima osigurati svu potrebnu opremu', kaže Šikoronja.

Pripreme za dva velika natjecanja

Jedno od nadolazećih natjecanja, ali i jedno od najvažnijih za sportaše s invaliditetom, svakako su Paraolimpijske igre koje se u rujnu ove godine održavaju u Riju. I na njima će Hrvatska imati predstavnike u čak tri sporta.

'Paraolimpijske igre održat će se u rujnu ove godine u Rio de Janeiru. Hrvatska ima predstavnike u tri sporta, i to u atletici, plivanju i stolnom tenisu. Sada je samo poznato da su sigurno plasirane četiri stolnotenisačice, a konačan broj ostalih sudionika još nije poznat. Mislim da će biti između 15 i 20 hrvatskih sportaša koji će nastupiti te da smo spremni i dosta jaki u ta tri sporta. Stoga se nadam da ćemo ove godine u sportovima nadmašiti Paraolimpijske igre u Londonu koje su bile najjače po broju medalja. Tada nismo imali stolnotenisača koji bi mogao osvojiti zlatnu medalju, a mislim da bi ove godine upravo taj sport mogao zasjeniti sve ostale', objašnjava tajnica Saveza.

Osim Paraolimpijskih igara, ova je godina posebna i po održavanju Europskih studentskih igara na kojima će prvi put u povijesti biti uključeni plivanje i stolni tenis. Biti dio tih natjecanja i baviti se sportom, osobama s invaliditetom od velikog je značaja za vođenje boljeg života.

'Nadam se da će se stav prema bavljenju sportom s vremenom unaprijediti, jer mislim da je upravo sport način života i vrlo bitna stavka u životu svakog od nas, pogotovo djece i osoba s invaliditetom. Tako im se pruža prilika da izađu iz svojih 'čahura', socijaliziraju se, preventivno se bave sportom zbog boljeg zdravstvenog statusa i kvalitete života', zaključuje Šikoronja.