ETNIČKI SUKOBI

U Kini uhićeno više od 1.400 ljudi

07.07.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Kineska policija uhitila je 1.434 osobe nakon što su tijekom vikenda izbili etnički nemiri u glavnom gradu pokrajine Xinjiang, objavila je državna novinska agencija Xinhua

Prosvjedi Ujgura, pripadnika muslimanske manjine, ne smiruju se ni u utorak, trećeg dana najjačih etničkih sukoba u proteklih godina u kojima je poginulo najmanje 156 ljudi, a više od 800 je ranjeno

Nekoliko stotina ujgurskih prosvjednika rano ujutro su se ponovo sukobili s policijom na ulicama Urumqija, glavnog grada Xinjianga, dok su kineske vlasti vodile skupinu stranih novinara na obilazak tom zapadnom pokrajinom.

Među prosvjednicima su se nalazile i mnoge žene, u tradicionalnoj muslimanskoj odjeći pokrivenih glava, koje su zahtijevale da se oslobode njihovi sinovi i muževi koje su kineske vlasti tijekom noći privele zbog sudjelovanja u prosvjedima i neredima.

Službena agencija Xinhua javila je da su ujgurski prosvjednici i u utorak nastavili 'izvikivati slogane i stvarati kaos'. Agencija je također javila da su u vezi s neredima koji su počeli u nedjelju uhićene 1.434 osumnjičene osobe

Strane agencije javljaju kako su u utorak prema centru Urumqija krenule i stotine Kineza, pripadnika naroda Han, naoružane drvenim palicama. Nekoliko stotina kineskih prosvjednika je nakratko uspjelo, unatoč suzavcu koji je na njih bačen, probiti policijski kordon tijekom.

Nemiri su počeli u nedjelju, kad su prosvjednici, pripadnici ujgurske manjine, kojih je, prema tvrdnjama vlasti, bilo oko 500, a prema organizatorima prosvjeda oko tri tisuće, blokirali promet, palili vozila i sukobili se s policijom. Povod za prosvjede bilo je nezadovoljstvo Ujgura zbog načina na koji je kineska vlast intervenirala u sukobu između kineskih i muslimanskih, ujgurskih tvorničkih radnika u kojima je u lipnju poginulo dvoje Ujgura.

Više od 20.000 pripadnika policije i vojske angažirano je na suzbijanju nereda u Urumqiju. Policija je u ponedjeljak navečer rastjerala oko 200 ljudi koji su se 'pokušali okupiti' ispred glavne džamije u gradu Kashgaru, objavila je Xinhua.

Muslimanska manjina Ujgura, koja čini skoro polovicu od ukupno 20 milijuna stanovnika Xinjianga, smatra da ne sudjeluje dovoljno u gospodarskom i političkom odlučivanju u svojoj pokrajini. Kineske vlasti drže da su nemire potaknule separatističke skupine Ujgura u inozemstvu koje žele stvoriti neovisnu državu za Ujgure i sumnjiče ih za terorizam i veze s Al Kaidom.

Najviša dužnosnica UN-ove udruge za ljudska prava izjavila je u utorak kako je iznimno zabrinuta zbog nasilja na sjeverozapadu Kine. "Taj iznimno visok broj ubijenih i ranjenih u manje od dva dana prosvjeda zabrinjavajuć je", rekla je UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay, dodavši kako smatra da je riječ o "velikoj tragediji".