SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

'U Kerestincu se našlo raznih špijuna, no većina ih se htjela predstaviti kao civili'

01.11.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik tzv. Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepan Klarić je, kao i njegovi suoptuženici, u svojoj obrani odbacio sve optužbe za brutalni ratni zločin u tom logoru, ali i potvrdio da je za ispitivanja zarobljenika bio zadužen SIS

Rekao je da su djelatnici SIS-a zarobljenike ispitivali u tzv. crnoj sobi, no u njoj nije bilo nikakvih zlostavljanja ili sprava za mučenje, već samo jedne švedske ljestve i dva kožna remena za vježbanje.

Bivši čelnik SIS-a Josip Perković, koji je posvjedočio da nitko iz SIS-a nije ispitivao zarobljenike u Kerestincu, rekao je da su u 'crnoj sobi', nakon prigovora Međunarodnog crvenog križa, pronađene sprave kojima su zatvorenici brutalno zlostavljani, često i seksualno.

Klarić je pak ustvrdio da su mnogi svjedoci koji su kao žrtve ispitani u ovom postupku iznijeli niz osveta i objeda, posebno što se tiče optužbi za seksualna zlostavljanja.

'U Kerestincu, kao i prvom Konačištu u zagrebačkoj Gajevoj ulici nije bilo ubojstava niti silovanja', rekao je Klarić ustvrdivši da mu optužbe vrlo teško padaju, jer sva krivnja pada na njega i četvoricu njegovih podređenih.

Prisjetio se i da se kao zapovjednik prvog konačišta u Gajevoj ulici, a na to mjesto postavio ga je vrh obrane Zagreba, protivio da se nakon zarobljenih pripadnika JNA tamo dovode i pripadnici paravojnih postrojbi, uvjeren da bi ih trebao zbrinjavati MUP. U Gajevoj, a kasnije i Kerestincu tako se našlo 'raznih špijuna', no većina ih se htjela predstaviti kao civili, ustvrdio je Klarić.

Dodao je da je Kerestinec često bio pod nadzorom raznih promatrača i medija, dok je za reagiranje Crvenog križa zbog odnosa prema dvojici zatvorenika kazao da to dokazuje tek da je bilo 'ekscesa', ali ne i ratnog zločina.

Svoju smjenu s dužnosti zapovjednika Klarić je pojasnio neslaganjem s Matom Laušićem, tadašnjim zapovjednikom vojne policije koja je nešto prije Klarićeve smjene preuzela osiguranje u Kerestincu.

Drugooptuženi Dražen Pavlović ustvrdio je da je za 90 posto stvari koje su se navodno događale u Kerestincu čuo tek na suđenju, jer sa zatvorenicima nije imao nikakve veze. Slično je u svojoj obrani rekao i petooptuženi Goran Štrukelj, a trećeoptuženi Viktor Ivančin izjavio da je zarobljenicima znao donositi razne potrepštine. Podsjetio je i da je jednog od zarobljenika, kada ga je izudaranog vidio u sobi, odveo u bolnicu na Sveti Duh, nakon što ga nisu htjeli primiti u ambulanti na Selskoj ulici i zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj.

Jedino je četvrtooptuženi Željko Živjec odbio iznositi obranu, ponovivši da se brani šutnjom.
Suđenje se nastavlja sutra kada se očekuju završne riječi tužiteljstva i obrane.