BOROVEC O OBJAVI REGISTRA

U Karlovcu nestao CD s tajnim dokumentima

15.04.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Glasnogovornik MUP-a RH Krunoslav Borovec objasnio je novinarima danas u Opatiji zašto se većina aktivnosti vezanih za objavu dijela registra hrvatskih branitelja odvija u Karlovcu

'Istraživanje ide u dva smjera - otkuda je dokument, označen oznakom tajnosti, na svojevrstan način izašao i postao dostupan neovlaštenim osobama i javnosti, te prema otkrivanju osoba koje su objavile dokument na web stranici', rekao je Borovec.

'Kriminalističkim istraživanjem koje je intenzivno trajalo proteklih dana, u kojem je sudjelovala i vojna policija kao dio redarstvene vlasti, utvrđeno je da sadržaj koji je objavljen na internetu potječe iz 2006. godine, kada je nastao kao službeni dokument, a koji je klasificiran oznakom tajnosti i koji je distribuiran područnim uredima u svim županijama. Nakon toga provedena je detaljna analiza i svojevrsna inventura u svim područnim uredima koji su raspolagali takvim digitalnim materijalom', nastavio je.

'Utvrđeno je da upravo u Karlovcu nedostaje CD na kojem se nalazi materijal koji je objavljen na internetu, a koji je dio iz kojeg je nastao registar hrvatskih branitelja i koji je klasificiran oznakom tajnosti. Zato su u Karlovcu nastavljena kriminalistička istraživanja i njima su obuhvaćene one osobe koje su bile u posjedu tog dokumenta. Sada se treba utvrditi gdje se taj dokument nalazi. Očito je došlo do određenih propusta i zlouporaba', zaključio je Borovec.

Novinare je zanimao i drugi karlovački slučaj – premlaćivanje 20-godišnjeg mladića. Borovec se zahvalio zbog tog pitanja jer se, kaže, često u javnosti navodi da je policija nastojala prikriti ili zataškati karlovački slučaj.

'To nije točno. Točno je da su određeni akteri tog događaja željeli incident u Karlovcu i počinjeno kazneno djelo sakriti zato jer su direktno odgovorni za njega. Policija kao organizacija je nakon toga napravila detaljnu analizu slučaja, utvrđeno je što se stvarno dogodilo i uslijedile su sankcije ne samo za konkretne aktere događaja, nego i za one koji su po određenoj hijerarhiji trebali postupiti na drugačiji način u konkretnom slučaju', rekao je Borovec te dodao kako misli da nije dobro da se policiji inputira da je željela sakriti taj slučaj, jer je upravo policija detaljnim uvidom u događaj utvrdila što se stvarno dogodilo, podnijela odgovarajuće kaznene prijave i sankcionirala one koji su počinili greške.

'I u MUP-u je velik interes pobudila pojava grupe na Facebooku u kojoj se daje otvorena podrška kazneno prijavljenom policijskom službeniku. To za nas nije toliko sporno, koliko su sporni detalji koji se odnose na javno isticanje određenih poruka mržnje, netrpeljivosti i slično, pa smo u tom smislu i vršili provjeru. Provjerili smo sve osobe koje su dale svoj identitet na način da vidimo radi li se o zaposlenicima MUP-a', izjavio je Borovec i naglasio da do ovog trenutka nisu, provjerom kadrovskih podataka, pronašli nijednog MUP-ovog djelatnika.

O slučaju Marka Rakara, Borovec je rekao da istraživanje nije gotovo te da je o tome prerano govoriti. 'Završena je pretraga oduzete informatičke opreme', rekao je Borovec, a na pitanje očekuje li policija Rakarovu tužbu, odgovara: 'Policija je postupila kao i u bezbroj drugih slučajeva, dakle istraživanje je pokrenuto temeljem osnova sumnji, vođeno je temeljem zahtjeva općinskog državnog odvjetništva, ali i temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu.'