STIŽE DODATNA OPREMA

U Karlovcu dvije nove pacijentice, ukupno 18 zaraženih

25.03.2020 u 15:08

Bionic
Reading

U Karlovačkoj županiji ukupno je 18 osoba zaraženih koronavirusom, među njima i dvije nove pacijentice kojima je u utorak potvrđena zaraza, od kojih je jedna bila u kontaktu s ranije zaraženom osobom, a druga se zarazila u inozemstvu.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Nikša Antica rekao je u srijedu na video konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite da je na liječenju u Karlovcu 16 zaraženih, a za četiri nalaza još se čeka testiranje jesu li pozitivni na virus.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar poručila je građanima u županiji da im je, sumnjaju li u obolijevanje od koronavirusa, 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu na raspolaganju dežurna ambulanta "Covid 19" u karlovačkoj Ulici Vlatka Mačeka 48, na broj mobitela 091/614 90 52.

Djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu i sanitetskog prijevoza po domovima zdravlja prolaze ovih dana edukaciju o protokolu rada sa zaraženim pacijentima, sukladno odluci Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu da se na razini cijele države uspostavlja koordinacija rad svih hitnih pomoći i sanitetskog prijevoza.

To funkcionalno spajanje ne odnosi se na redovan rad sanitetskog prijevoza, već na onaj vezan na ambulantu "Covid 19" kako bi se znala koordinacija, kako se zaštititi, kako dezinficirati vozila i opremu i u kojem konkretnom prostoru.

Set za dekontaminaciju iz Češke treba stići do kraja ovog mjeseca, iz Kanade je stigao jedan respirator, trebaju stići još dva prijenosna respiratora, a sve je platila Karlovačka županija.

  • +16
Trijaža u Općoj bolnici Karlovac Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hajsan Dolinar rekla je da je od poslodavaca u Sloveniji, kod kojih rade hrvatski radnici koji zbog blokiranja prometa na granici sada ne mogu na posao, dobila podatke da im je osiguran smještaj te da moraju odlučiti žele li otići raditi, ali ne i vraćati se kući i tako "neizvjesno dugo".

Navela je kako je, prateći odluke slovenske Vlade, utvrdila da su Slovenci za poslodavce donijeli mjere kako zadržati radna mjesta.

Oni će, istaknula je, u iduća dva mjeseca subvencionirati poslodavcima plaće za radnike "na čekanju" zbog zastoja u proizvodnji i umjesto poslodavaca uplaćivati za te radnike doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, kao i naknade za vrijeme bolovanja.

To se, kaže Hajsan Dolinar, odnosi na sve radnike, pa i hrvatske, no nije poznato kako će odlučiti poslodavci koji su radnicima osigurali smještaj i trebaju ih na poslu ako se oni ne odazovu.

"Za sada neki koriste godišnji odmor, ali morat će odlučiti, odvojiti se od obitelji u Hrvatskoj i otići u Sloveniju ili riskirati posao“, rekla je.