BOLEST I U IRSKOJ

U Kanadi čovjek gripom zarazio svinje

03.05.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Svinje na jednoj kanadskoj farmi zaražene su novim virusom gripe H1N1 a bolest su dobile od radnika koji je nedavno boravio u Meksiku, objavile su kanadske vlasti

Potpredsjednik kanadske Agencije za inspekciju hrane dr. Brian Evans kazao je da se djelatnik farme u Alberti nakon povratka iz Meksika razbolio a da je bolest kasnije utvrđena i kod svinja. Djelatnik se oporavio a opravljaju se i životinje od kojih nijedna nije uginula.

'Mogućnost da su ove životinje prenijele bolest nekom čovjeku je vrlo mala', izjavio je Evans na konferenciji za novinare. Svjetska zdravstvena organizacija već je ranije naglašavala kako nema dokaza da gripa sa svinja prelazi na ljude te da ni konzumiranje svinjetine ne predstavlja opasnost.

Irska je zabilježila prvi potvrđen slučaj svinjske gripe, pošto su se rezultati pretraga pokazali pozitivni, objavio je u subotu glasnogovornik vlade.

'Dobili smo rezultate pretraga iz Velike Britanije koji su potvrdili da je osoba zaražena virusom gripe H1N1', rekao je. Oboljeli je muškarac iz istočnog dijela Irske koji se nedavno vratio iz Meksika, dodao je. Irska je prethodno izvijestila o nekoliko sumnjivih slučajeva gripe, ali su rezultati ostalih testova bili negativni.