TREĆA (NE)SREĆA

U Izraelu posljednji skupovi Netanyahua i Gantza prije izbora

29.02.2020 u 23:48

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, optužen za korupciju i njegov protivnik, čelnik centrističke stranke Plavo-bijelih Benny Gantz, završavaju u subotu treću izbornu kampanju u manje od godinu dana, a ishod novih izbora ovisit će o izlaznosti birača.

Nakon dva izbora u kojima nije bilo pobjednika u travnju i rujnu, posljednje ankete daju jednake izglede dvama kandidatima u posljednjem testu dugog političkog triatlona u Izraelu.

Prema tim projekcijama, Likud Benjamina Netanyahua i centristička stranka Plavo-bijeli na izborima u ponedjeljak, 2. ožujka, trebali bi dobiti po 33 mjesta od 120 u Knessetu, što je gotovo identičan rezultat posljednjih izbora.

U subotu su Netanyahu i Gantz iskoristili posljednje trenutke kampanje za ispaljivanje strelica protivniku.

Gantz nije "stvoren da bi bio premijer, jer je slab i nije vođa", ustvrdio je Netanyahu na tv-kanalu 12.

Na istom kanalu Gantz se kategorički odbio pridružiti vladi koju vodi Netanyahu.

Dvojica nositelja izbornih lista trebaju se obratiti svojim pobornicima na posljednjim skupovima u subotu navečer, Gantz u Tel-Avivu, a Netanyahu u okolici.

>>> Izraelski veleposlanik bez dlake na jeziku govori o propaloj kupnji borbenih aviona, porastu antisemitizma, minimiziranju ustaških zločina i smaknuću iranskoga generala Sulejmanija

Njihova poruka bi trebala biti jasna, oni moraju oduševiti birače.

Stranke izraelskih Arapa, okupljenih pod "Ujedinjenom listom" popele su se na treću stubu postolja i nadaju se da će dodatno povećati broj mjesta na temelju protivljenja "Trumpovu planu" za Bliski istok, koji podržavaju Netanyahu i Gantz.