KVALITETAN DRŽAVNI UZGOJ

U Izraelu HIV i astmu legalno liječe marihuanom

29.03.2009 u 19:40

Bionic
Reading

Kanabis se u Izraelu već godinama legalno koristi za liječenje mnogih bolesti, a marihuanu uzgaja država na tajnim lokacijama i po sastavu je mnogo kvalitetnija od one na crnom tržištu. Uobičajena terapija obuhvaća pušenje trave tri puta dnevno

'Prvi slučaj uporabe marihuane u medicinske svrhe u Izraelu je zabilježen još davne 1974, ali može se reći da se na organiziran način upotreba kanabisa u liječenju primjenjuje tek posljednjih sedam godina', objašnjava za Jutarnji list dr. Yehuda Baruch iz psihijatrijske bolnice Abarbanel, ujedno i jedini liječnik ovlašten od ministarstva zdravstva za odobravanje takvih terapija.

'Kanabis se isprva koristio samo za liječenje raka, ali nakon nekoliko provedenih istraživanja počeli smo ga primjenjivati i u slučajevima oboljelih od HIV-a, multiple skleroze, Parkinsona te općenito bolesnika koji pate od kroničnih bolova.

Ponekad kanabis propisujemo astmatičarima, a u posljednje vrijeme provodimo istraživanje nad učincima kod oboljelih od PTSP-a', tvrdi dr. Baruch i dodaje da trenutno u Izraelu kanabis organizirano puši 400-tinjak pacijenata.

Marihuanu uzgaja država pod pokroviteljstvom ministarstva zdravstva, pa je bolesnici dobivaju besplatno, a trava se uzgaja na dvije tajne lokacije u Izraelu. Od liječnika Jutarnji doznaje i to da je medicinska marihuana po sastavu mnogo kvalitetnija od one na crnom tržištu.

Standardna terapija nalaže pušenje trave tri puta dnevno. Koliko je takav tretman uistinu uspješan, dr. Baruch tvrdi da je teško reći. Osim ljekovitih svojstava, marihuana nesumnjivo ima i štetne efekte kao što su napadi panike ili šizofrenija pa se, tvrdi dr. Baruch, kod pacijenata procjenjuje i psihičko stanje prije odobrenja terapije.