TRAŽE SMJENU KALMETE

'U Ivinoj ili Jadrankinoj Vladi cilj je očuvati fotelje!'

27.11.2009 u 11:14

Bionic
Reading

SDP je u petak u Saboru na konferenciji za medije objavio da će interpelacijom u Saboru tražiti smjenu ministra Božidara Kalmete zbog niza afera u tvrtkama koje djeluju pod njegovim ministarstvom

Kako su na konferenciji za medije ustvrdili SDP-ovci Željko Jovanović i Josip Leko, smjenu ministra Kalmete tražit će zbog afera u HŽ-u, HAC-u, Hrvatskim cestama, Autocesti Rijeka-Zagreb, Jadroliniji i drugim tvrtkama.

U SDP-u tvrde da je odgovornost za sve te afere i na Jadranki Kosor pa dodaju da će nakon predsjedničkih izbora pokrenuti pitanje odgovornosti cijele Vlade. No trenutno je Kalmeta prvi na tapeti.

SDP ruši jednog po jednog člana Vlade?

'Nije slučajnost da se afere u posljednje vrijeme događaju upravo u zoni odgovornosti miistra Kalmete', rekao je SDP-ov Josip Leko i istaknuo da je demokratski standard Hrvatske i EU da političari na izvršnim funkcijama imaju političku odgovornost za djelokrug rada u njihovoj zoni odgovornosti.

'U ministarstvu Božidara Kalmete izbile su najveće afere – od HAC-a, HC-a, HŽ-a, Jadrolinije', podsjetio je Leko i rekao da se šteta ne može prikriti potezima u koordinaciji s DORH-om te da je Kalmeta nered u HAC-u morao riješiti prije nego je on izašao u javnost.

'Ako bismo prešutili njegovu odgovornost onda bismo umanjili vrijednost demokracije koju želimo ugraditi', zaključio je Leko i rekao da cijela Vlada snosi odgovornost, ali da će tražiti smjene 'jednog po jednog člana Vlade'.

Leko tvrdi da je upravo Kalmetin izgovor da je 'loša klima' razlog za smjenu čelnih ljudi HAC-a prije tjedan dana, dokaz da je 'sve znao a nije učinio ništa da zaštiti naše interese'.

Što je to politička odgovornost?

Željko Jovanović pita se razumiju li Kosor i Kalmeta pojam političke odgovornosti i kaže da 'negiranjem zapovijedne odgovornosti znači da oni nikada neće odgovoarati za leglo korupcije u Hrvatskoj'.

Ponovio je da svi putevi korupcije vode do Vlade: 'Od Vukelićevog Brodosplita, Rončevićevih kamiona, dolazimo do HŽ-am HAC-a, Jadrolinije i mnogih drugih tvrtki u ministarstvu Kalmete.'

'Kalmeta vodi ministarstvo šest godina i u to je vrijeme osigurao preko državnih tajnika i vozača procvat korupcije, a Kosor svemu ovome pogoduje i samim proračunom', kaže Jovanović.

Jovanović nastavlja s kritikama i kaže da su Kosor i Kalmeta ili nesposobni nadzirati državne tvrtke ili rade sve samo da se obogate. 'U ovoj HDZ-ovoj Vladi, bila ona Ivina ili Jadrankina, cilj je čuvanje fotelje.'

SDP će Saboru tijekom dana podnijeti interpelaciju za Kalmetu i zbog Hrvatskih Pošti i brojnih drugih tvrtki u državnom vlasništvu koje loše posluju. A nakon toga će, rekao je Jovanović, pokrenuti i pitanje odgovornosti Vlade: 'To ćemo napraviti nakon predsjedničkih izbora.'