SPOMENIK D'ANNUNZIJU

U Italiji na sva zvona slave 100. godišnjicu okupacije Rijeke, a što radi hrvatska diplomacija?

11.09.2019 u 18:59

Bionic
Reading

Gradski oci Trsta u četvrtak će, pišu talijanski mediji, svečano otkriti spomenik talijanskom pjesniku i političaru Gabrieleu D'Annunziju, koji je 12. rujna 1919., prije točno stotinu godinu, na poziv talijanskih iredentista okupirao Rijeku. Tim povodom, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da dio talijanske politike očigledno i dalje pokazuje svoje pretenzije prema Istri, Rijeci i Dalmaciji. Pozvao je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da reagira, no bezuspješno

Sa Zrinjevca su u lipnju najoštrije osudili objavu na Facebook profilu tršćanskog gradskog vijećnika Lorenza Giorgija u kojoj prikazuje zemljovid Italije s pripojenim hrvatskim dijelom Istre, Primorjem i dalmatinskom obalom. No u MVEP-u pod vodstvom novog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, ovom prilikom vlada muk. Ni nakon tri dana nisu odgovorili na pitanje tportala hoće li i kako MVEP reagirati na najavljeno podizanje spomenika Gabrielu D'Annunziju u Trstu 12. rujna, čime se obilježava stogodišnjica zauzimanja Rijeke.

U srijedu je tršćanski gradonačelnik Roberto Dipiazza (Forza Italia) na svom Facebook profilu objavio fotografiju uz kip Gabriela D'Annunzija, poželjevši mu dobrodošlicu natrag u Trst.

U četvrtak se u Trstu otvara izložba osobnih stvari Gabriela D'Annunzija, iako on s tim talijanskim gradom na jadranskoj obali nema nikakve veze, a istog dana trebala bi se upriličiti i svečanost otkrivanja kipa, izvijestio je tršćanski dnevnik Il Piccolo.

Riječki gradonačelnik još je u srpnju, na sjednici sjednici Gradskog vijeća, izvijestio da je dobio pismo udruge iz Trsta i Udina koja se protivi slavljenju D’Annunzia u Italiji i dizanja njegova spomenika koja se organiziraju u nekim gradovima povodom stote godišnjice okupacije Rijeke

D'Annunzio, rođen u Pescari 1863. godine, bio je jedan od značajnijih članova iredentističkog pokreta te duhovni inspirator talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Godine 1919. je na čelu paravojne postrojbe okupirao hrvatski grad Rijeku, i ondje osnovao paradržavu Talijansku upravu za Kvarner koja je potrajala 16 mjeseci.

Istovrenemo, u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, bivšoj Guvernerovoj palači koja je bila i D'Annunzijevo sjedište, otvara se izložba 'D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio'. Bit će to prva značajna izložba iz programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture i ostat će otvorena do kraja 2020. godine.

Ravnateljica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić istaknula je da ova izložba dio programskog pravca Doba moći, koji se bavi utjecajem političke i vojne moći na grad i pojedince. Važno je da u sklopu projekta EPK, putem ove izložbe uputimo jasnu antifašističku poruku u današnje vrijeme sve snažnijih neofašističkih tendencija, kazala je Višnić na konferenciji za medije, izvijestila je Hina.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da se na ovaj način postupa društveno odgovorno, dok se s drugih pozicija pokušava D'Annunzijeva okupacija Rijeke godine 1919. prikazati kao revolucionaran i romantični čin.

No, on je s legionarima vojnom silom okupirao Rijeku pa je u 16 mjeseci vladavine uslijedio teror, posebno nad netalijanskim stanovništvom ili onima koji se nisu slagali s njegovom politikom, rekao je Obersnel. Istaknuo je da je D'Annunzio bio nositelj protofašističke ideje, koja se samo nekoliko godina nakon riječke epizode ostvarila Mussolinijevim pohodom na Rime i početkom fašizma, naglasivši da nema potrebe slaviti D'Annunzija.

'I danas se u Italiji planira postaviti spomenik u povodu D'Annunzijeva osvajanja Rijeke. Ne znam kakva se poruka time šalje, a to se nadovezuje na izjave nekih talijanskih političara koji se ne mire s granicama uspostavljenim nakon Drugog svjetskog rata', rekao je Obersnel.

Za Dnevnik Nove TV riječki gradonačelnik konstatirao je da 'u Italiji jača konzervativna nacionalistička stranka koja se ustvari skriva pod imenom suverenističke stranke, ali u principu nastupa, ja bih se usudio reći, s pozicije neofašističke stranke'

Na provokaciju bi, zaključuje, trebali reagirati Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova jer nije u duhu europske politike koju obje države razvijaju.