širi se zaraza

U Italiji još troje umrlih od koronavirusa, zabilježen prvi slučaj zaraze u Sjevernoj Irskoj

27.02.2020 u 21:11

Bionic
Reading

U Italiji je u četvrtak od koronavirusa umrlo još troje ljudi pa se broj umrlih od pojave novog virusa u toj zemlji povećao na 17, rekli su dužnosnici talijanske civilne zaštite dok druge države bilježe nove slučajeve i strogim mjerama pokušavaju suzbiti širenje zaraze.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze povećao se s 528, kako je objavljeno na konferenciji za medije ranije u u četvrtak, na 650, rekli su dužnosnici.

Velika većina zaraženih je u sjevernim talijanskim regijama Lombardiji i Venetu.

U četvrtak je prvi slučaj koronavirusa potvrđen u Sjevernoj Irskoj, a tri njemačke savezne države, Sjeverna Rajna Vestfalija, Baden-Wuerttemberg i Porajnje, prijavile su 19 novih slučajeva.

U srijedu je, nakon pojave novih slučajeva koji se više ne mogu povezati s izvorom u Kini, njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao da je Njemačka na početku epidemije koronavirusa.

Francuska ima 38 potvrđenih slučajeva koronavirusa, objavilo je francusko ministarstvo zdravstva.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ocijenio je u četvrtak da je epidemija koronavirusa u "presudnoj fazi", pozivajući zemlje da "brzo" djeluju kako bi zaustavile širenje tog "opasnog virusa".

Zbog straha od širenja koronavirusa države u svijetu uvode nove mjere opreza i otkazuju masovna događanja.

Kuvajtska vojska je na dva tjedna od 1. ožujka zatvorila svoje vojne škole, izvijestila je agencija KUNA.

Ranije u četvrtak je kuvajtski ministar zdravstva objavio da su u Kuvajtu potvrđena 43 slučaja zaraze a u svima se radi o osobama koje su bile u Iranu.

Ujedinjeni Arapski Emirati su do daljega obustavili sve putničke trajektne i brodske linije s Iranom, izvijestila je državna agencija WAM.

Emirati su uveli obvezu za sve trgovačke brodove koji dolaze u zemlju da 72 sata prije pristajanja podnesu izvješće o zdravstvenom stanju članova posada.

U Švicarskoj su u četvrtak potvrđena tri nova slučaja zaraze te ih je sada ukupno četiri.

Otkazan je godišnji skijaški maraton Engadin, jedno od najvećih svjetskih skijaških cross-country natjecanja s oko 14.000 sudionika.

To je tek drugi puta u 51-godišnjoj povijesti natjecanja da se taj događaj neće održati. Natjecanje je prvi puta otkazano 1991. zbog toplog vremena.

Među zaraženim u Švicarskoj je i par u kantonu Grisons gdje se natjecanje trebalo održati 8. ožujka.

U SAD-u u Kaliforniji su na testovima potvrđena 33 slučaja zaraze koronavirusom, a pet osoba je u međuvremenu napustilo tu saveznu američku državu, rekao je kalifornijski guverner Gavin Newsom.

Saudijska Arabija je od četvrtka zatvorila svoju granicu za hodočasnike i turiste iz najmanje 25 država u kojima su zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom.

Saudijska Arabija i Katar do sada nisu zabilježili niti jedan slučaj zaraze no druge zemlje Zaljeva jesu.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

Uz 43 slučaja u Kuvajtu, 33 je zabilježeno u Bahreinu, Omanu četiri a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 19.

U Iranu je registrirano 245 slučajeva, a 26 osoba je umrlo uslijed zaraze koronavirusom. U Teheranu i drugdje u zemlji otkazane su molitve u petak i zabranjen je ulazak u zemlju kineskim građanima.

U epidemiji, otkrivenoj u prosincu u Wuhanu u Kini, u svijetu je zaraženo oko 80.000 ljudii, a umrlo  više od 2800, većinom u Kini.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je u četvrtak istaknuo kako su "najviše zabrinuti za ono što se događa u ostatku svijeta", pošto je u 44 zemlje zabilježeno 3.470 slučajeva.

"U presudnoj smo fazi", rekao je za medije, dodajući da je u zadnja dva dana dnevni broj novozaraženih u svijetu veći nego u Kini.

Bila bi "fatalna pogreška" da bilo koja zemlja zaključi unaprijed da ju neće pogoditi novi virus, a bogate zemlje ne bi smjele misliti da su sigurnije od onih siromašnih.