blizu rizičnog područja

U Istri nema zaraženih koronavirusom

06.03.2020 u 18:44

Bionic
Reading

Županijski centar za zbrinjavanje otpada Kaštijun ovog ljeta neće širiti nesnosan smrad, jer će se do tada njegovo postrojenje dograditi i optimizirati, najavljeno je u petak na sjednici Županijske skupštine u Pazinu, na kojoj je istaknuto da u Istri nema zaraženih koronavirusom iako je u blizini rizičnog područja

Istra se nalazi u sredini područja koje je rizično, posebice zbog blizine susjedne Italije, ali do sada Istarska županija nije imala dokazano zaražene osobe, istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, koji je izvijestio kako je od početka uvođenja mjera zdravstvenog nadzora u Istri 360 osoba pod pod nadzorom.

Podsjetio je da su cirkulacija ljudi i prometa u Istri veliki, a dnevne migracije dinamične. "Do sada nismo imali dokazanoga zaraženog, a sve mjere koje smo do sada poduzimali odnose se najvećim dijelom na prevenciju moguće ugroze", rekao je Stojanović te istaknuo da su sve radnje i aktivnosti koje su mogle biti poduzete odrađene.

U Hrvatskoj je potvrđeno 11 oboljelih osoba od koronavirusa, troje u Zagrebu, petero u Rijeci i troje u Varaždinu.

Načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da je, u slučaju da se pojavi epidemija, pripremljena karantena za moguću izolaciju zaraženih osoba koje će biti pod zdravstvenim nadzorom 14 ili više dana.

"Trenutno nema zabrana ni represija, već se za sada radi o savjetima i preporukama građanima" - poručio je Kozlevac.

ŽCGO Kaštijun ovog ljeta neće širiti nesnosan smrad

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin izvijestio je vijećnike županijske skupštine o funkcioniranju i optimizaciji rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun istaknuvši kako je cilj ukloniti nedostatke kako sljedeće sezone Istra ne bi imala probleme, kako je rekao "oko prekapacitiranosti i smradom s postrojenja, što je prvenstveno uzrokovano otpadom iz turizma kao rezultat 34 milijuna noćenja na području Istarske županije".

"Županijski centar za zbrinjavanje otpada Kaštijun ovog ljeta neće širiti nesnosan smrad, jer će se do tada njegovo postrojenje dograditi i optimizirati, a zbrinjavanje organskog otpada riješit će se na drugi način", obećao je Fabrizio Radin vijećnicima. Intervencija u "popravak" Kaštijuna koštat će ukupno 32,47 milijuna kuna od čega će 12,62 milijuna osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a tvrtka Kaštijun će uz županijsko jamstvo ostatak investicije pokriti kreditom od 19,85 milijuna kuna.

"Za sada zbog tog novog troška cijena zbrinjavanja otpada za građane neće poskupjeti" - ustvrdio je Radin.

Uslijedilo je glasovanje nakon kojeg su vijećnici s 26 glasova za, dva 2 glasa protiv (Živi zid) i osam suzdržanih glasova (SDP) prihvatili prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na zaduživanje trgovačkog društva Kaštijun d.o.o. Pula u iznosu od 20 milijuna kuna za potrebe ŽCGO Kaštijun.

Inače, tvrtka Kaštijun, 51 posto u vlasništvu je Grada Pule i 49 posto u vlasništvu Istarske županije, kredit će se podignuti od Zagrebačke banke uz otplatu na deset godina i fiksnu kamatu od 1,34 posto godišnje.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, sredstva će se raspodijeliti na način da je 7,1 milijun kuna namijenjen nadogradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom, s 4,5 milijuna kuna nabavit će se šest prikolica i jedan tegljač, 3,75 milijuna kuna potrebno je za ulaganje u bioreaktorsku plohu za izradu sustava brtvljenja i otplinjavanja te nabavu za dnevno pokrivanje, a s 4,5 milijuna kuna nabavit će se stroj za mljevenje glomaznog otpada.