idu na sud

U ime obitelji protiv nove odluke Grada Zagreba za roditelje odgojitelje

08.09.2022 u 18:44

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji priopćila je u četvrtak da će i protiv nove Odluke Grada Zagreba o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja koristiti sva dostupna pravna sredstva i pokrenuti postupak ocjene zakonitosti pred Visokim upravnim sudom

Taj je sud u srpnju ocijenio da je Grad Zagreb u Odluci propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja korisnika, te korisnicima nametnuo prekomjerni teret, čime ju je proglasio nezakonitom, kažu iz Udruge.

Dodaju da je Grad danas "u iznimno kratkom roku, užurbano i bez adekvatnih nužnih i od strane Suda naloženih predradnji u vidu osiguravanja zaštite legitimnih očekivanja korisnika te uspostave ravnoteže istih interesa s javnim interesom, izigravajući odluku VUS-a donio novu Odluku o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kojoj je prethodilo samo formalno javno savjetovanje i javno predstavljanje iste od strane gradske vlasti."

Udruga drži da Grad nije postupio sukladno uputi tog suda niti poduzeo mjere nužne da se zaštite legitimna očekivanja korisnika te uspostavi ravnoteža istih interesa s javnim interesom te je time nastavio s protupravnim i nezakonitim djelovanjem na štetu samih korisnika i svih građana.

Pitaju što će biti s korisnicima ako hipoteze Grada Zagreba ne postanu činjenice, ako "kompenzacijske mjere" ne izvrše svoj cilj - kompenzaciju, što ako se korisnici ne zaposle jer na tržištu rada neće biti za njima potrebe, što ako u vrlo skoro vrijeme Grad Zagreb ne izgradi vrtiće.

Navode i da u 2022. u zagrebačke gradske vrtiće nije upisano oko 3.300 djece za koje su predani zahtjevi, a za pedagošku godinu koja počinje u rujnu zaprimili su 9.567 zahtjeva. "Kad se tome dodaju djeca o kojoj se brinu roditelji odgojitelji, broj djece kojoj nije osigurano mjesto u vrtiću iznosi više od 9.000", dodaju.

  • +4
Gradonačelnik Tomašević položio kamen temeljac za novi vrtić Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Apeliraju na državnu vlast, osobito nadležna ministarstva na izvršenje ustavom i zakonom propisane obveze na nadzor i kontrolu postupanja lokalne samouprave, da stane u zaštitu temeljnih ustavnih vrijednosti. Također ih pozivaju da u vremenima depopulacije i demografske ugroze zaštiti više od 20.000 djece od kojih je više od 6.000 vrtićke dobi, kao i oko 5.750 očeva ili majki koji su, kažu, upornim nezakonitim postupanjem Grada Zagreba kojim se ukida uspješna demografska mjera, uvedeni u atmosferu straha i nesigurnosti.

Nakon naloga Visokog upravnog suda Gradskoj upravi da preinači odluku o postupnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj, Gradska skupština u četvrtak je usvojila revidiranu odluku po kojoj puna novčana pomoć korisnicima ostaje do 31. ožujka 2023., a onda se postupno smanjuje.