POŽAR U ITALIJI

U ilegalnom naselju poginulo romsko dijete

27.08.2010 u 14:51

Bionic
Reading

U požaru koji je izbio u ilegalnom romskom naselju u okolici Rima poginulo je trogodišnji dječak, a njegov brat zadobio je teške opekline, objavili su u petak talijanski mediji.

Vatra je noću na petak progutala četiri od 30 improviziranih nastamba u naselju podignutome u okolici talijanskog glavnog grada.

Dijete je pronađeno mrtvo u svome krevetu pošto su vatrogasci ugasili požar u kojem je njegov tromjesečni brat zadobio opekline na 40 posto površine tijela. Roditelji, mladi Romi podrijetlom iz Rumunjske, zadobili su lakše ozljede.

Ne zna se uzrok požara, a predstavnik gradonačelnika Rima rekao je da će ilegalno naselje biti uništeno "buldožerima u roku od nekoliko sati" te će 63 stanovnika, među kojima je 15-ero djece, biti prebačeno u gradski hostel.

Nesreća se dogodila u jeku rasprave o sudbini Roma koji ilegalno borave na području Europske unije pošto je prošli tjedan ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni najavio da bi Italija mogla slijediti francuski primjer i porušiti neregularna romska naselja i protjerati njihove stanovnike koji nemaju reguliran status.

Nevladine udruge, ljevica i Katolička crkva nazivaju diskriminacijom i rasizmom francuski postupak rušenja romskih naselja i protjerivanja Roma u zemlje odakle potječu, a to su uglavnom Rumunjska i Bugarska, članice Europske unije od 2007.