PRAVI POTOP

U Hvaru pale povijesne količine kiše

03.12.2014 u 11:42

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata, od jučer u sedam sati do jutros u sedam, na meteorološkoj postaji DHMZ-a (www.meteo.hr) u gradu Hvaru palo je čak 142,3 litre kiše po četvornome metru, od čega glavnina u samo nekoliko sati

Ovo je rekordna dnevna količina ikada izmjerena na toj postaji u prosincu, a i u ostalim mjesecima, uz iznimku listopada. Naime, najviša dnevna količina i dalje je ona izmjerena 11. listopada 1881., čak 172,7 litara, piše u svojem Meteo kutku glavni prognostičar HRT-a Zoran Vakula.

Obilnije je kiše, ali ipak zamjetno manje nego na Hvaru bilo i u Komiži - 66 litara, Kaštelima (splitska zračna luka) - 62 litre te u Sinju - 60 litara.

Povremene mjestimične kiše bit će i tijekom dana, osobito na Jadranu i područjima uz njega, pri čemu u gorskoj Hrvatskoj može biti i kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom, a mjestimice i malo snijega.

Na sjevernom će Jadranu i dalje puhati većinom umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, a na srednjem i južnom dijelu umjereno i jako jugo i istočnjak.

Crometeo jutros piše da su ogromne količine kiše, ali i tuče mjestimično u srednjoj Dalmaciji donijele goleme probleme. Bujice, pa i poplave pogodile su dijelove Visa, Brača i Hvara. Viško polje jutros je osvanulo potpuno poplavljeno, a voda se djelomično izlila i preko prometnica. U gradu Visu se iza sedam sati oglasila vatrogasna sirena. Poplavljeni su brojni podrumi, a bujice su dizale asfalt s ceste. Slično je na Hvaru gdje vatrogasci imaju brojne intervencije ispumpavanja.