PRIJEVARE OD 20 MILIJUNA DOLARA

U Hrvatskoj uhvaćen ukrajinski haker kojeg traže u SAD-u

29.08.2012 u 21:32

Bionic
Reading

Ukrajinski državljanin optužen u SAD-u zbog sudjelovanja u 20 milijuna dolara 'teškim' internetskim prijevarama, Sergej Litvinenko uhićen je prošlog tjedna u Hrvatskoj, izvijestio je MUP

Litvinenka su još prošlog tjedna uhitili policajci iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u suradnji sa službenicima tajne službe SAD-a, Odjela za domovinsku sigurnost i službenicima za provođenje zakona Veleposlanstva SAD-a.

U MUP-u kažu da je uhićenje obavljeno u koordinaciji s Interpolom i da je u tome surađivalo nekoliko policijskih agencija iz triju zemalja, no o pojedinostima akcije glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš za sada nije želio govoriti pa tako ostaje nepoznato kada je, gdje i na koji način uhvaćen Ukrajinac kojega je Savezni porotnički sud SAD-a optužio zbog računalnog kriminala i njegove uloge u prijevarama u toj državi. Prijevare je počinio putem sofisticirane internetske tvrtke, a materijalna šteta iznosi više od 20 milijuna dolara.

Iz SAD-a su najavili da će tražiti njegovo izručenje. U MUP-u kažu da uhićenje Litvinenka skreće pažnju na rastuću opasnost računalnog kriminaliteta u cijelom svijetu, predstavlja izazov identificiranja i procesuiranja on-line tvrtki koje se bave kriminalnom djelatnošću i potrebu za stalnom međunarodnom suradnjom u borbi protiv računalnog kriminaliteta koji uključuje trgovanje podacima s ukradenih kreditnih kartica, pranje novca, upadanje u računalne sustave i hakiranje.