DISKRIMINACIJA

U Hrvatskoj nema žena u općinskim vijećima

20.02.2009 u 14:20

Bionic
Reading

U Hrvatskoj u mnogim općinama nema nijedne žene u općinskome vijeću, a samo je 29 žena (5,3 posto) gradonačelnica i općinskih načelnica od ukupno 566 gradova i općina, što nas svrstava tek na 30. mjesto od 41 zemlje članice Vijeća Europe, upozoreno je okruglom stolu održanom u Novinarskom domu o temi: "Što učiniti da se poveća politička zastupljenost žena na lokalnoj razini?"

Predstavnice Vlade, političkih stranaka i nevladinih udruga upozorile su da udio žena u lokalnoj vlasti iznimno zabrinjava.
Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je da Hrvatska ima dobro postavljen zakonodavni okvir, pri čemu je spomenula novi Zakon o ravnopravnosti spolova kojim se prvi put uvode kvote u hrvatsko izborno zakonodavstvo.

Objasnila je da se Zakonom o ravnopravnosti spolova nalaže uvođenje posebnih mjera, tj. kvota kojima udio slabije zastupljenog spola mora biti 40 posto. Osim toga, Zakonom o političkim strankama političkim se strankama dodjeljuje deset posto više novca za manje zastupljeni spol.

Istaknula je da će lokalni izbori biti svojevrstan test nakon kojega će se vidjeti koliko je koja stranka imala kandidatkinja za načelnice, gradonačelnice i županice. Naglasila je da žene ponajprije trebaju biti potpora ženama. Upozorila je i na veliku ulogu medija, ocjenjujući da žene uglavnom zovu u emisije namijenjene ženskim pitanjima, a kada se govori o gospodarstvu ili političkim temama, govore pretežito muškarci. "Ženama treba dati šansu tamo gdje je stvarna moć i novac, a ne samo u poslovima vezanim samo uz obitelj i socijalu", istaknula je.

Žene bez pravih 'poluga' ne mogu učiniti ništa i u tom se slučaju samo pretvaraju u 'ukras demokracije', rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin upozorila je da je Hrvatska s 10,7 posto vijećnica u gradskim i općinskim vijećima (od ukupno 7815 vijećnika samo je 835 žena) na 33. mjestu (od 37 zemalja). Dodala je da lošiju zastupljenost žena u lokalnim predstavničkim tijelima imaju još samo Azerbajdžan, Italija, Turska i Armenija.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik ocijenila je da je uvođenje kvota u Zakon o ravnopravnosti spolova pomak nabolje u zastupljenosti žena u politici. No, upozorila je da će se njihova podzastupljenost kažnjavati samo nakon trećega izbornog ciklusa, tj. za 12 godina.