Žarko puhovski:

'U Hrvatskoj ne vlada protusrpska atmosfera, već stav 'nije strašno ako tu i tamo neki Srbin dobije po glavi'. Jedna stvar puno je ozbiljnija od Vučićevih zapaljivih izjava'

26.08.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Nova naelektrizirana epizoda u hrvatsko-srpskim odnosima razgolićuje, osim samih međudržavnih odnosa, još dva pitanja: Što Milorad Pupovac i dalje radi kao koalicijski partner u Vladi, za čijeg se mandata, kako kaže, rađaju 'mračne ideje' i Hrvatska postaje 'faktor nestabilnosti' te tko će se u jeku kampanje za predsjedničke izbore okoristiti ovom situacijom. Na ova otvorena pitanja odgovor je za tportal ponudio politički analitičar Žarko Puhovski, osvrnuvši se na dvostruke kriterije Milorada Pupovca i naglasivši da u Hrvatskoj ne vlada protusrpska atmosfera

Zaredali su se napadi na pripadnike srpske nacionalne manjine: prvo u Đevrskama, potom u Uzdolju kod Knina, a onda i onaj na Viškovu, iza kojeg, zasad, policija smatra da stoji nacionalna netrpeljivost.

Predsjednik SDSS-a i koalicijski partner aktualne Vlade Milorad Pupovac poručuje kako se to nije događalo ni u 'najtežim poratnim vremenima', pa da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije, pa da Hrvatska gubi povjerenje u međunarodnoj zajednici zbog zagovaranja mračnih ideja te da 'neće ni spominjati članove Europskog parlamenta, ministre u Vladi i diplomate koji obilato krše Ustav i zakone Hrvatske veličajući ustaški režim, ideologiju i manifestirajući je u javnom prostoru'.

Zašto Pupovac i dalje podržava rad Vlade?

Oporba i javnost stoga se pitaju: zašto i dalje podržava rad Vlade, koju smatra odgovornom za atmosferu u kojoj su se dogodili napadi na Srbe? 'Meni se čini da već 15 godina, otkako su normalizirani međudržavni odnosi Hrvatske i Srbije, odnosi među državama nisu ovisni o odnosima prema manjinama unutar država. Imali smo faze dobrih međudržavnih odnosa, kad su odnosi spram srpske manjine u Hrvatskoj bili po mome sudu loši. I obrnuto. To pokazuje da su međudržavni odnosi vođeni drugom logikom, manje ideologiziranom, od odnosa spram manjina. Sada smo u takvoj fazi', analizira Puhovski.

  • +7
Milorad Pupovac u posjetu Uzdolju Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nasuprot tome imamo ideologijske interpretacije, 'od šutnje predsjednice države do desnih portala koji pronalaze kakvi su sve četnici bili u tom kafiću u kojem se dogodio napad. Oni već unaprijed ublažavaju napade', smatra Puhovski. No usmjerava pažnju na Milorada Pupovca i kaže da je nakon napada u Uzdolju rekao 'dvije besmislice'.

'Hrvatska se ne može kvalificirati u prvu ligu prekršitelja ljudskih prava'

Prvo, to da je Srbima sada gore nego što je bilo neposredno nakon Oluje, zaboravivši, podsjeća Puhovski, da su u istim Đevrskama, u kojima se dogodio jedan od napada, ljudi nakon Oluje ubijeni.

Pupovac potom uzima u ruke kartu međunarodnih institucija pa zaziva reakciju europskih institucija i UN-a. 'No ta je karta potpuno promašena jer pokraj Mađarske, Slovačke, Italije, Poljske, ali i Njemačke, Hrvatska ne može doći na dnevni red kao članica EU-a koja posebno oštećuje ljudska prava. Hrvatska se ne može kvalificirati u prvu ligu prekršitelja ljudskih prava jer je konkurencija jako oštra u posljednje vrijeme. Fantazije su to da će se pojaviti neki birokrat iz Bruxellesa ili Strasbourga i reći: no, no', smatra Puhovski.

Na pitanje je li licemjerno to da Pupovac i dalje podupire vlast, i zašto to radi, Puhovski odgovara kako se za takvo nešto može ponuditi jedino smisleno objašnjenje: 'Pupovac se ponaša smisleno jedino pod pretpostavkom da je u krajnjoj iznudi i da je zaključio da je sve drugo puno gore od ovog. Meni se čini da nije tako, no to bi bilo jedino opravdanje za njegove postupke i činjenicu da i dalje podupire Vladu', napominje.

Kako je trebalo reagirati na Vučića: Poslati notu, povući veleposlanika ili ga ignorirati?

A član Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman reagirao je na izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića - koji je kazao da je razumljivo to što su se prije 30 godina Srbi pobunili protiv hrvatskih vlasti - priopćenjem kako 'Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti' te kako mi i dalje podupiremo put Srbije u Europsku uniju.

Nije poslana diplomatska nota i nije povučen naš veleposlanik u Beogradu, zbog čega su vladajući izloženi paljbi s desne strane. Pa tako predsjednički kandidat Miroslav Škoro poručuje kako je 'žalosnija od Pupovčeve huškačke retorike samo gromoglasna tišina njegova glavnog koalicijskog partnera, koji šutke prelazi preko takvih izjava'.

Koji će kandidat pobrati vrhnje?

Na pitanje tko će pobrati vrhnje od ovih incidenata i novog verbalnog sukoba sa Srbijom, Puhovski odgovara: 'Kolindi Grabar Kitarović to ide na ruku. Ona će i dalje dobivati dodatnu podršku.

Škoro je osudio nasilje, a predsjedničina je karta jača. Ona čeka izvještaj MUP-a, pa može reći da čeka izvješće DORH-a, pa onda i samu presudu. A to je realno do kraja njezina drugog mandata ako bude izabrana.'

Hrvatska europarlamentarka iz redova suverenista Ruža Tomašić smatra pak kako je trebalo povući veleposlanika iz Beograda. Puhovski ne smatra da se zbog Vučićeve izjave trebalo žustro reagirati jer je on govorio i gore stvari. 'Trebalo je poslati notu koja nije morala biti javna. To nije stvar na razini povlačenja veleposlanika', smatra.

Ovo nas treba brinuti, a ne Vučićeve provokacije o 1991.

Puhovski ističe kako je za Hrvatsku daleko poraznija epizoda s početka 2018., kad je Vučić bio u Hrvatskoj. Tada je na prijemu u Lisinskom zapravo priznao kako Beograd preko Pupovca ima utjecaj na hrvatski parlamentarni sustav. Vučić je tada s govornice rekao: 'Htio sam bezbroj puta pitati Milorada Pupovca, a nisam to učinio, jedno pitanje. Mislite li da smo mi u Srbiji bili oduševljeni Zakonom o braniteljima? Pa što, Milorade, nisi glasao protiv? Dođe mi 15 puta da ga pitam, a nisam ga pozvao nijednom. Znam da mu je teže nego meni.'

'To njegovo priznanje da ima mogućnost intervencije u hrvatski parlamentarni sustav, e to se meni čini jako ozbiljna stvar. Ove priče iz 1991. izgledaju mi drugorazrednima prema ovom. I nitko nije reagirao na to, ni Pupovac koji je sjedio tamo i gledao u pod. Dakle veći je problem to što Vučić kaže da može upravljati Hrvatskom. To je puno veći problem', napominje Puhovski.

'U Hrvatskoj ne vlada protusrpska atmosfera, ali...'

Smatra da u Hrvatskoj ne vlada protusrpska atmosfera, no prevladava stav 'nije to tako strašno ako tu i tamo neki Srbin dobije po glavi'.

'Nije dominantan stav mržnje prema Srbima i proganjanje, ali je dominantan stav da na to ne treba previše obraćati pažnju, da od toga profitiraju etnobiznismeni i pajaci iz NGO-a, ali da to za pristojnu Hrvatsku nije realni problem', dodaje. Napad na pripadnike nacionalne manjine, tvrdi Puhovski, nije u fokusu ni hrvatskim biskupima.

  • +4
Klub zastupnika SDSS-a o napadu na Srbe na području Knina Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nikad dosad nitko iz Katoličke crkve iz redova biskupa nije na svoju pobudu osudio nasilje nad Srbima, bez a ili ali', smatra Puhovski.

Pitamo ga što je s pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem, koji je u jeku srpske agresije na Hrvatsku u propovijedi rekao: 'Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštovati život njegova oca, brata, sina, sestre!'

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Smatra da je Kuharić imao jako 'finu formulaciju i da je bio posebna liga za aktualne biskupe'.

No Puhovski ne štedi ni predstavnike Srpske pravoslavne crkve te kritizira dobar odnos Milorada Pupovca s njima. 'Jedini sam u Hrvatskoj upozorio na to da je prva osoba Pravoslavne crkve u Hrvatskoj, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, dopustila da Amfilohije Radović drži misu prije dvije godine u počast žrtvama u Jasenovcu. On je nešto najgore što postoji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi', ogorčen je Puhovski. Naime, mitropolit Amfilohije Radović, poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, poznat je kao otvoreni agitator velikosrpskih ideja i osoba koja je prijateljevala s Arkanom i Karadžićem.

'I prije nekoliko dana mitropolit Perić bio je promotor izabranih djela Amfilohija Radovića, a Pupovac na predizbornom skupu za europske izbore - prije nego što se popne na pozornicu - ide pozdraviti Porfirija Perića u prvom redu. Samo njega. Da je to napravio bilo koji hrvatski političar s Bozanićem ili Košićem, svi bi dignuli graju', smatra Puhovski.

Kaže da je u Hrvatskoj prisutna histerija zbog dvostrukih kriterija.

'Policija ne treba podleći histeriji', ističe Puhovski, dodajući kako javnost prilikom ovakvih napada na pripadnike nacionalnih manjina izvršava golem pritisak. 'Ono što nije dobro jest da tjeraju policiju na nervozno reagiranje. I sam šef Policijske uprave šibensko-kninske rekao je kako su tri puta tražili prijedlog za prekršajni progon zbog napada u Đevrskama i sud ga je odbio. Policija ne treba ići dalje jer je sud rekao svoje. A javnost vrši pritisak na policiju', poručuje Puhovski.