NAJPOZNATIJI BJEGUNCI

U Hrvatskoj je trenutačno u bijegu 68 zatvorenika

20.04.2009 u 10:32

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se trenutačno u bijegu nalazi 68 zatvorenika i pritvorenika. Najčešći način bijega kod nas su slobodni izlasci, nakon kojih se zatvorenici često ne vrate iza rešetaka

U Hrvatskoj postoji 14 zatvora i sedam kaznionica. Stupnjevi sigurnosti su različiti. S brojkom od 68 bjegunaca nadležni su zadovoljni, budući da je to prosjek koji je niži od onog u ostalim europskim zemljama. Hrvati se prilikom bijega iz zatvora uglavnom koriste konvencionalnim metodama. Jutarnji list donosi nekoliko primjera bjegova iz hrvatskih zatvora koji su nalikovali onima iz filmova.

Marijan 'Strašni' Bečeheli, koji je osuđen zbog ubojstva u Njemačkoj, iz samice riječkog zatvora pobjegao je prepilivši rešetke dijamantnom pilom. Tko mu je pilu dostavio, nikada nije otkriveno.

Na sličan je način pobjegao i Amir Akiki iz zatvora u Karlovcu. Kao i u prethodnom slučaju, 'dostavljač' pile nije otkriven.

Travničanin Igor Andrić i Marijan Bešlić iz Crivaca pobjegli su za vrijeme šetnje iz Okružnog zatvora Bilice. Izrezali su rupu u žičanoj ogradi te pobjegli preko zida. Trojica pravosudnih policajaca, koji nisu primijetili kako tijekom šetnje režu žicu i bježe, dobila su otkaz, piše Jutarnji list.

Matjaž Trampuž

Jedan zatvorenik iz sisačkog je zatvora pobjegao zahvaljujući svojoj tjelesnoj konstituciji. Naime, bio je toliko mršav da se uspio provući kroz usku rupu u zatvorskom hodniku. Tadašnji načelnik Službe osiguranja Uprave za zatvorski sustav medijima je izjavio: 'Bio je mršav, ali nismo mogli vjerovati da se netko može provući kroz tako mali prolaz.'

U Novom Zagrebu prošle je srijede uhićen Matjaž Trampuž, bjegunac iz slovenskog i talijanskog zatvora. U listopadu 2005. iz talijanskog zatvora pobjegao je s još dvojiom zatvorenika kroz rupu koju su u zidu debelom 70 centimetara navodno iskopali žlicom.

Tridesetjednogodišnji Denis Hasić, državljanin BiH, završio je u njemačkom zatvoru zbog pljački. Pobjegao je u svibnju 2007. ukrcavši se u vozilo za odvoz zatvorskog prljavog rublja. Hrvatski su ga policajci uhitili krajem prošle godine u jednom pansionu u Jastrebarskom te ga izručili Njemačkoj.