UDRUGE BIJESNE NA OPAČIĆ

'U Hrvatskoj bi i Hawkinga vjerojatno zatvorili u neku šupu'

02.05.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Nepodnošljiva je lakoća kojom Kukuriku vlast dekonstruira socijalnu državu pa je tako nakon svega i 'kao Damoklovim mačem po sistemu odokativne metode odrezala 60 posto sredstava' nevladinim udrugama koje se bore protiv siromaštva i socijalne isključenosti, ogorčeno je upozorila Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e na današnjoj konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava

Zbog načina u kojem ih se, kako tvrde, nije ništa pitalo, niti sjelo s njima za stol da bi se zajednički došlo do rješenja oko, svjesni su, nedostatka novca koji ugrožava nastavak programa usluga socijalne skrbi posebno ranjivim skupinama građanki i građana, Sarnavka je poručila da će o ponašanju Ministarstva socijalne politike i mladih te ministrice i potpredsjednice Vlade Milanke Opačić 'obavijestiti Delegaciju Europske unije u Hrvatskoj te veleposlanstva svih zemalja koje trebaju ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU'.

Naime, organizacije civilnoga društva kojima je pozitivno ocijenjen prijedlog programa potpisale su 2010. s ondašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi ugovor o trogodišnjoj potpori i svake godine u svibnju se, ako je godišnji izvještaj prethodno bio prihvaćen, samo podnosio prijedlog proračuna za sljedeću godinu i sredstva su dogovorenim slijedom stizala na račune, podsjetila je Sarnavka.

Međutim, ove im je godine 'bez ikakvih konzultacija, analiza i procjena jednostavno za 60 posto u odnosu na predviđena sredstva umanjen iznos za treću i ključnu godinu', kazala je Sarnavka, ističući da je 'bijesna zbog toga što su sada nakon 18 godina rada iza kojega stoje mnogi vidljivi rezultati opet na početku'. 'I ne radi se tu o plaćama u udrugama, kako se najčešće voli misliti, premda će ih mnoge udruge biti prisiljene smanjiti i otpustiti one koji u njima rade, i to ionako jeftinije, već je problem u direktno usmjerenim sredstvima prema korisnicima', istaknula je i zapitala 'zar ćemo se sad opet vratiti na to da ljude poput, primjerice, autista ili osoba s invaliditetom ili intelektualnim poteškoćama zatvaramo u institucije i isključujemo iz društva'.

Vraćamo li se izgonu siromašnih i socijalno isključenih?

'Plaće možete smanjiti, ali ljude u tim zajednicama treba hraniti, treba plaćati režije. Kakva je to politika? Pa kako bi Stephen Hawking prošao u Hrvatskoj? Vjerojatno bi ga držali u nekoj šupi?!', ogorčeno je primijetila Sarnavka.

Primjerice, Udruga za autizam pokrenula je program stanovanja u zajednici uz podršku za desetak osoba s autizmom, ali kamo sada s njima, pitaju se. Nadalje, B.a.B.e. moraju obavijestiti javnost da više ne mogu pružati besplatne pravne savjete i psihološku podršku, a termini su već popunjeni do sredine lipnja; Svitanje mora ukinuti većinu programa socijalnog uključivanja za osobe s psihičkom bolesti i mora otpustiti zaposlenice, a to je samo dio problema s kojima se sada susreću udruge. Upozoravaju da je time grubo prekinut proces decentralizacije i deinstitucionalizacije, a osobe s posebnim potrebama i siromašni zakinuti su u ostvarenju svojih prava.

Ministricu pitaju hoće li i sebi i svojem timu također za 60 posto srezati plaće i što je mislila kad je navodno kazala da će raditi na tome da zatvori sigurne kuće.

Kako naći rješenje u 'državi doslovce pokradenoj do kosti'?

Milanka Opačić u razgovoru za tportal istaknula je da je 'najobičnija laž da je ikada rekla takvo što te da će se kad su sigurne kuće u pitanju raditi na promjeni pravila igre u smislu prijedloga kako napraviti određene zakonske izmjene da bi se osiguralo njihovo financiranje, ali i kontroliralo trošenje sredstava u tu svrhu jer je riječ o novcu poreznih obveznika'.

Što se tiče ostalih prozivki udruga, Opačić odgovara da 'tu nije riječ ni o kakvom jednostranom rezanju jer su potpisale izjave kojima prihvaćaju da im se smanje iznosi, a prije čega su bili u Ministarstvo pozvani pojedinačno predstavnice i predstavnici organizacija'. 'Nije to nikakav ni moj ni hir ove Vlade, ugovori su potpisani s prošlom vlasti, novca nema i većina je toga svjesna, ne možemo se ponašati neodgovorno, potrebna je promjena ponašanja. Samo u prva tri mjeseca ove godine stiglo nam je 20 milijuna kuna računa za te programe, a gdje je još ostatak godine, nemamo pravu sliku', upozorila je Opačić.

Izražava žaljenje i napominje, uz opasku da udruge dobivaju iz državnog i lokalnih proračuna oko milijardu i pol kuna, da je svjesna problema, pogotovo kada je riječ o programima namijenjenima djeci s posebnim potrebama te najavljuje da će se vidjeti što se tu može učiniti i kako ih zaštititi.

Na najave prijava EU Opačić odgovara da je 'svačije pravo da se bori svim sredstvima, ali, ponavljam, nije ovo moj hir, novaca nema, ova je država doslovce pokradena do kosti'.