OPTIMISTIČNI BAJS

U Hrvatskoj 350.000 više gostiju nego lani

18.07.2010 u 17:59

Bionic
Reading

Nastavi li se trend dolazaka stranih gostiju na našu obalu kao u posljednja tri vikenda, mogli bismo nadoknaditi minus iz predsezone, rekao je novinarima ministar turizma Damir Bajs na današnjem sastanku s predstavnicima Kamping udruženja Hrvatske (KUH) i kamping tvrtki, održanom u Turističkom naselju Zaton kod Zadra. U trećem vikendu srpnja u Hrvatskoj boravi 350.000 više gostiju nego lani, pohvalio se Bajs

Nakon obilaska višestruko nagrađivanoga kampa Zaton, ministar Bajs je na konferenciji za novinare naglasio da su upravo kampovi bili prošlogodišnji pobjednici turističke sezone, s pet posto više dolazaka i tri posto više noćenja u odnosu na godinu prije, ali da se ove godine trebaju ponovo dokazati. Najnoviji podaci naime govore da se naši kampovi trenutačno nalaze u blagom minusu, ali dobre najave za srpanj i kolovoz, kada se ostvaruje 80 posto kamping prometa, trebale bi poništiti taj minus.

Kako je rekao Bajs, moramo se usporediti i s drugim kamping destinacijama gdje je, prema podacima nacionalne kamping udruge EU i europskih turoperatora, trenutačno stanje sljedeće: Nizozemska bilježi pad noćenja od deset do 15 posto, Italija, Španjolska i Francuska od po 20 posto, a hrvatski kampovi se s trenutačnih 3,7 posto noćenja manje mogu usporediti jedino sa sjeverom Italije.

Pohvalio je i dobru suradnju javno-privatnoga sektora, pri čemu je posebno istaknuo suradnju s KUH-om, spomenuvši i pojačano oglašavanje i predstavljanje na stručnim sajmovima.

Kamping sektor pokriva oko 230 kampova ili jednu četvrtinu kapaciteta, ali i noćenja u hrvatskom turizmu i ključan je za naš turizam, zaključio je ministar rekavši da će ministarstvo i nadalje činiti sve da olakša i pomogne rad kampova, što se odnosi i na donošenje odgovarajućih zakona. Napomenuo je da sve ponovno ovisi o last-minute bookingu, pa tako i hrvatski kamping.