Sindikat hrvatskih učitelja

U hrvatske škole danas je došlo manje od dva posto učenika, u jednoj županiji na nastavu nije došlo nijedno dijete

11.05.2020 u 14:59

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja objavio je brojke o povratku učenika u škole, a po njima ispada da je to učinilo manje od dva posto učenika

Nakon skoro dva mjeseca, učenici su se od ponedjeljka mogli vratiti u škole, no to ih je učinio zanemariv broj. Naime, prema analizi koju je na uzorku od 551 osnovne škole napravio Sindikat hrvatskih učitelja, a koju prenosi N1 televizija, u škole se u Hrvatskoj vratilo 1,77 posto učenika.

Najviše je učenika vratilo se u škole u Zadarskoj županiji (3,9 posto), grad Zagreb (3,4) i Ličko-senjska županija (3,4 posto). Možda najzanimljiviji podatak stiže iz Istarske županije u kojoj nijedan učenik nije došao u školu, pa je tako to jedina županija u Hrvatskoj u kojoj se nijedna škola nije otvorila. Odaziv od manje od jedan posto bilježe Koprivničko-križevačka (0,1 posto) i Zagrebačka županija (0,1)

Iz sindikata nisu propustili osvrnuti se na izjave ministrice Blaženke Divjak, koju su prozvali da vodi kampanju prebacivanja odgovornosti.

'Nastavno uz ovaj, očekivano nizak, postotak učenika dobiven na uzorku od 551 osnovne škole te izjave predstavnika MZO-a da se vodi 'kampanja – nemojte slati djecu u školu', samo podsjećamo da su ti isti predstavnici MZO-a (uključujući i samu ministricu) u svojim ranijim izjavama više puta naglasili kako roditelji, u Izjavi o dolasku učenika u škole, moraju potpisati da su pročitali upute HZJZ u kojima jasno stoji 'potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave kod kuće, u svim situacijama kada je to moguće. Ranije navedeno jasno pokazuje da ministrica, osim što uspješno vodi kampanju prebacivanja odgovornosti, očito smatra da Upute HZJZ-a i svoje vlastite Preporuke (u kojima je navedeno da se iste 'ne mogu razmatrati odvojeno od uputa HZJZ') ne bi trebalo provoditi jer uvažavanje istih predstavlja 'neodgovorno ponašanje'. Sva daljnja objašnjenja smatramo suvišnima', poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

  • +7
Slab odaziv prvi dan škole u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz