PODRŠKA VLASTIMA

U Hong Kongu prosvjed protiv demokratskog pokreta

17.08.2014 u 15:15

Bionic
Reading

Više od sto tisuća propekinških prosvjednika podržalo je u nedjelju u Hong Kongu lokalnu vladu protiv pokreta građanske neposlušnosti koji prijeti paralizom financijskog megalopolisa ako se ne poduzmu demokratske reforme, javlja Hina

Britanska kolonija vraćena Kini 1997. u statusu posebne upravne regije, Hong Kong čini se sve podijeljeniji oko svoje budućnosti između onih koji žele zadržati status quo i reformatora.

Kritizirajući ono što vide kao rastuću ingerenciju Pekinga, reformatori zahtijevaju slobodnu kandidaturu za mjesto šefa izvršnog tijela i izravno opće pravo glasa (jedna osoba, jedan glas) već 2017. Oni su održali masovni prosvjed kojim su zahtijevali veće slobode 2. srpnja. Po organizatorima tada se okupilo više od pola milijuna ljudi a po policiji manje od sto tisuća.

Peking se slaže oko općeg pravog glasa ali smatra da mora imati utjecaja na sastavljanje liste kandidata.

Neprihvatljiva je to prepreka za prodemokratski pokret Occupy Central koji prijeti paralizom poslovne četvrti tog grada od sedam milijuna stanovnika, među najvećim financijskim centrima Azije.


Oni smatraju da bi uvoeđnej jedna osoba jedan glas bila besmislena ako Peking utječe na to tko se može kandidirati za mjesto guvernera Hongkonga.

Po organizatorima prosvjeda u nedjelju, Savezu za mir i demokraciju, tiha većina Hong Konga odbacuje prijetnju Occupy Central, proizašlog iz pokreta Occupy Wall Street nastala u New Yorku u rujnu 2011., radi osude društvene i ekonomske nepravde.

'Želimo svijetu dati na znanje da se zalažemo za mir, demokraciju, ali ne prijetite nam, ne pokušavajte uroniti grad u nasilje', kazao je jedan od glasova Saveza Robert Chow. 'Ono što govore je da ako Kina ne savine kičmu, zauzet će Central (poslovnu četvrt). Prešli su žutu crtu'.

U prosvjedu sudjeluje između 120 i 200 tisuća osoba.

Otkad je vraćena Kini, bivša britanska kolonija ima status posebne upravne regije i načelno uživa u širokoj autonomiji u skladu s modelom 'jedna zemlja, dva sustava'.