NATEZANJE OKO 'KOLEKTIVNOG'

U Holdingu traže veće plaće, a Uprava nudi manje

11.02.2012 u 13:07

Bionic
Reading

Uprava Holdinga i sindikati ponovno pregovaraju o stavkama kolektivnog ugovora, a ovog puta sindikati su zbog porasta životnih troškova tražili, kako smo prije pisali, povećanje osnovice plaće šest posto. Uprava im je na to na zadnjem sastanku predložila smanjenje osnovice plaće pet posto, ali 'bacila' i druge prijedloge

'Uprava traži drugu alternativu da smanji bruto masu plaće. A bit je u tome što bi radnici pristali na određene izmjene kolektivnog ugovora jer su svjesni postojeće poslovne situacije kada bi i uprava pokrenula korake koje smo im predlagali, a prije svega se tiču kontrole zapošljavanja i nove sistematizacije radnih mjesta', tvrdi nam sindikalac koji je u četvrtak pregovarao s upravom.

Na tom sastanku ništa nije riješeno, dapače, na površinu su ponovno izašle stare boljke. Sindikati traže poštovanje prava iz kolektivnog ugovora iz 2002. godine, a koji im jamči velika prava, dok uprava poručuje kako zbog loših poslovnih rezultata nemaju za to mogućnosti. Poručuju, kolektivni ugovor potpisan je u situaciji kad su se tolika prava mogla jamčiti te prebacuju odgovornost na gradonačelnika Bandića, koji je, kažu, i potpisao takav kolektivni.

Uprava je također, kaže nam sindikalac, pokrenula i pitanje jubilarnih nagrada. Podsjetimo, zaposlenici Holdinga na temelju kolektivnog ugovora dobivaju izdašne jubilarne nagrade na temelju godina radnog staža. A uprava je na sastanku u četvrtak najavila kako to pravo želi smanjiti. Podsjetimo, samo u 2011. za jubilarne nagrade Holding morao je izdvojiti otprilike 40 milijuna kuna. Dosad je njihov zaposlenik nakon 40 godina staža dobivao 25.000 kuna nagrade. Tema za koju su im odmah rekli da je se bolje ostave – su troškovi prijevoza.

Trenutačno 12.500 zaposlenika za prijevoz dobiva novac, a uprava je, navodno, predložila da im se pokaz, odnosno godišnja karta kupuje. – Sindikat se još lani izborio da se ljudima daje novac. I za to smo im rekli da niti ne pokušavaju promijeniti – dodaje sindikalac.