MINISTARSTVO PACIJENTIMA

U hitnoj i primarnoj službi neće se štrajkati

17.09.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja očekuje da će za vrijeme sutrašnjeg štrajka u bolničkim zdravstvenim ustanovama najveći dio bolničkog sustava normalno funkcionirati te da će građani normalno ostvariti najveći dio redovite zdravstvene zaštite

Ministarstvo zdravlja u svom opsežnom priopćenju, koje donosimo u cijelosti, istaknulo je da se poduzimaju sve mjere kako bi pacijenti imali što manje poteškoća povodom najavljenog štrajka dijela liječnika i medicinskih sestara.

Ministarstvo zdravlja će, u svakom slučaju, pažljivo nadzirati funkcioniranje sustava za vrijeme štrajka te poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi. Štrajk je najavljen samo u bolničkom sustavu, što znači da će liječnici i medicinske sestre i drugi zaposlenici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj službi i dalje normalno raditi.

Moli se stoga pacijente da se u slučaju hitnosti obrate telefonom najbližem zavodu za hitnu medicinu na broj 194 ili da pomoć potraže u najbližoj hitnoj bolničkoj službi. U skladu s uputom Ministarstva zdravlja, bolničke hitne službe bit će dodatno kadrovski pojačane kako bi bile spremne za slučaj povećanog broja dolazaka pacijenata. Također se upućuju građani da se u slučaju zdravstvenih poteškoća savjetuju sa svojim obiteljskim liječnikom.

Ukoliko su obaviješteni o odgodi neke ranije zakazane zdravstvene usluge zbog štrajka, Ministarstvo zdravlja će neizostavno osigurati to da, nakon završetka štrajka, iz bolnice kontaktiraju telefonski s njima kako bi što prije dobili novi termin za potrebnu uslugu', naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Povodom najavljenog štrajka Ministarstvo je uvelo i 24-satno dežurstvo na Bijelom telefonu 0800 7999 te na e-mail adresi pitajtenas@miz.hr i pozvalo je građane da izvijeste o mogućim slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu. Također je uveden Krizni stožer koji su bolnice bez odgađanja dužne izvijestiti o svim eventualnim incidentnim i kriznim situacijama koje nije moguće razriješiti na razini zdravstvene ustanove.

Još jednom ističemo da smatramo kako razloga za štrajk nema, a uvjereni smo da će liječnici i medicinske sestre koji se odazovu na štrajk postupati profesionalno i u skladu s najvišim etičkim normama kako ni na koji način ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja, prava na zdravstvenu zaštitu i sigurnost građana.

Ministarstvo zdravlja podsjeća da je poslalo svim bolnicama odluku kojom se određuju prijeko potrebni poslovi koji se moraju neprekidno obavljati radi sprečavanja ugrožavanja života ili nastanka invalidnosti bolesnika za vrijeme štrajka. Za osiguranje pružanja neodgodivih zdravstvenih usluga zaduženi su sanacijski upravitelji i ravnatelji bolnica.