AKCIJA U MEĐUGORJU

SIPA: Uhitili smo Mamića! Odvjetnik Miljević: Nije uhićen! Mamić: Reći ću im tko sam i gdje sam

14.06.2018 u 12:52

Bionic
Reading

Pripadnici SIPA-e uhitili su Zdravka Mamića na području Međugorja u četvrtak prijepodne. Njegov odvjetnik Veljko Miljević za tportal je potvrdio da je Mamić trenutno u policiji iako tvrdi da nije uhićen ni priveden

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je za tportal kako Mamić nije ni priveden ni uhićen, već da 'on ide na službenu radnju koja je propisana Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti'.

'Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, na osnovi Interpolove potjernice, lišili su slobode Zdravka Mamića, koji će u toku dana biti predan sudu BiH', navela je SIPA.

'Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti lijepo su se predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana potjernica', kazao je Mamić za klix.ba.

On je izjavio da će na sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj, koja je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu.

'Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad', dodao je Zdravko Mamić.

Riječ je o standardnoj proceduri nakon što je za njim prije dva dana raspisana međunarodna tjeralica. Mamić se nalazi u sjedištu SIPA-e u Mostaru, gdje će morati dokazati da je bosanskohercegovački državljanin, a nakon toga će biti doveden na sud u BiH. Također će se morati izjasniti protivi li se izručenju u BiH.

Pretpostavlja se kako će se Mamić protiviti izručenju s obzirom na to da je u nekoliko navrata istaknuo kako 'neće živ u hrvatski zatvor'.

Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nalazi se u Međugorju jer ima dvojno državljanstvo. S obzirom na odredbe Ustava, BiH ne izručuje svoje državljane.

  • +33
Zdravko Mamić u Međugorju Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX