AKADEMIJA ODBILA ZNANSTVENIKA

U HAZU ne žele proslavljenog Ivana Đikića

18.03.2010 u 22:53

Bionic
Reading

Prof. Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju na Sveučilištu Goethe i direktor centra izvrsnosti u Frankfurtu, na sjednici Razreda za medicinske znanosti u srijedu nije dobio dostatan broj glasova da postane kandidat tog razreda za dopisnog člana na skupštini HAZU koja će se održati u svibnju

Ideja o njegovoj kandidaturi za dopisnog člana HAZU potekla je od akademika Davorina Rudolfa. Zanimljivo je to da je na sjednici Razreda za medicinske znanosti održanoj prije mjesec dana Ivan Đikić dobio 12 glasova, pa je na temelju toga bio nominiran kao jedini kandidat za dopisnog člana. No na sjednici u srijedu, kada je trebalo donijeti odluku o njegovoj kandidaturi, Đikić je u oba kruga tajnoga glasovanja dobio sedam od potrebnih 10 glasova, piše Jutarnji.hr.

'Glasovanje je tajno i teško je sada spekulirati o tome. No možda je jedno od objašnjenja to što prof. Đikić djeluje i u Hrvatskoj pa ne bi trebao biti kandidiran za dopisnog, nego za člana suradnika ili redovnog člana HAZU', rekao je akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za medicinske znanosti.

Prof. Đikić naglasio je da sam nije inicirao svoju nominaciju, nego je ideja potekla iz HAZU. 'Pristao sam na to, jer kao dopisni član ne bih imao nikakvu financijsku ni materijalnu dobit, a želio sam nekim svojim idejama pomoći programe HAZU. Zašto je Razred medicinskih znanosti odbio moju nominaciju iako me u početku predložio, nije mi jasno', rekao je Đikić.