SUĐENJE GENERALU GOTOVINI

U Haagu svjedočila i Vesna Škare-Ožbolt

03.06.2009 u 19:46

Bionic
Reading

Bivša hrvatska visoka dužnosnica Vesna Škare Ožbolt izjavila je u srijedu na Haškom sudu da su hrvatske vlasti nastojale pregovorima s pobunjenim Srbima mirno reintegrirati tzv. krajinu, no oni nisu dali rezultata pa su akcije Bljesak i Oluja u ljeto 1995. bile jedino rješenje za 'neodrživu situaciju' u Hrvatskoj

'Cilj svih pregovora bila je mirna reintegracija, ne samo teritorija nego i Srba na tim područjima. Cilj je bio zadržati i reintegrirati srpsko stanovništvo i vratiti hrvatske prognanike', izjavila je Škare Ožbolt, svjedokinja obrane generala Ante Gotovine

Nekadašnja pomoćnica predstojnika Ureda tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i njegova savjetnica drugi je svjedok obrane Gotovine, optuženog s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem za zločine tijekom i nakon Oluje.

Po njezinim riječima, Tuđman nikada nije 'niti izgovorio niti donosio odluke' o protjerivanju Srba iz Hrvatske, nego oni i njihovo vodstvo nisu željeli živjeti u Hrvatskoj. Osim toga, UN-ova misija UNPROFOR, a kasnije UNCRO zaustavila je rat, ali nije uspjela demilitarizirati okupirano područje, vratiti protjerano stanovništvo i normalizirati život, rekla je Škare Ožbolt dodajući da je situacija u kojoj je Hrvatska bila podjeljena na tri dijela i gospodarski stagnirala 'bila neodrživa'.

Ona je govorila o političkim okolnostima uoči Oluje - planu Z4 Kontaktne skupine (SAD, Rusija, Francuska i Njemačka) koji je Srbima u Hrvatskoj davao široku autonomiju i mirovnim pregovorima u Ženevi u proljeće 1994. koji nisu urodili dogovorom Zagreba i vodstva pobunjenih Srba.

'Oni (srpsko vodstvo) jasno su odgovorili da ne žele mirnu reintegraciju', istaknula je Škare Ožbolt. Upitana bi li do Oluje došlo da su pregovori uspjeli, odgovorila je :'Vjerojatno ne bi'. Pregovori s krajinskim Srbima nastavljeni su nakon Oluje, oko mirne reintegracije istočne Slavonije koju je Škare Ožbolt vodila i uspješno okončala zajedno s tadašnjim UN-ovim upraviteljem toga područja Jacquesom Kleinom

Prije njezina iskaza, dvodnevno svjedočenje dovršio je Slobodan Lazarević, nekadašnji jugoslavenski kontraobavještajac i oficir tzv. krajinske vojske. On je ponovio ranije tvrdnje da su vlasti u Kninu među lokalnim Srbima smišljeno sijale strah od dolaska hrvatskih snaga kako ne bi ostali u Hrvatskoj i prema planu Begrada naselili se na Kosovu i istočnoj Slavoniji.

Lazarević je rekao da su svi vojno sposobni muškarci od 16 do 60 godina bili 'pod oružjem' i na neki se način ogriješili o hrvatske zakone te nisu imali interes ostati u Hrvatskoj. Srbijanska policija ih je nakon Oluje vraćala iz Srbije u kamp zloglasnih Arkanovih Tigrova u Erdutu gdje su obučavani za nastavak ratovanja u Hrvatskoj, kazao je on.

Lazarević je otkrio i da su prevoditelji, pa čak i čistačice koji su radile za međunarodne promatrače, bili špijuni tzv. krajinske vojske sa zadatkom da ih dezinformiraju i utječu na izvješća UN-a i Europske zajednice o zbivanjima u tome području.

Također je potvrdio da je za Oluju doznao dan prije akcije, kada mu je jedan međunarodni promatrač otkrio vrijeme, snagu i pravac napada hrvatskih snaga na sektor sjever. Vesna Škare Ožbolt svjedočenje na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču nastavlja u četvrtak.