TOMISLAV JAKIĆ ANALIZIRA

U gužvi oko arbitraže posebno je boljela pljuska od Njemačke. Što ona znači za Hrvatsku?

30.06.2017 u 13:07

Bionic
Reading

Tijekom posve normalnog lipanjskog četvrtka u kojem smo izgubili arbitražu sa Slovenijom, koju ne priznajemo, hrvatski puk šokirao je šamar koji nam je udijelila naša najveća saveznica Njemačka. Netom prije objave odluke Njemačka je poslala priopćenje u kojem zahtijeva od Hrvatske da poštuje odluku Arbitražnog suda o kopnenoj i morskoj granici sa Slovenijom. Tomislav Jakić, savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za vanjsku politiku, za tportal analizira korijene i posljedice toga upozorenja te predviđa sljedeće korake

Tomislav Jakić smatra da je izjava koju je objavilo njemačko veleposlanstvo prenoseći stav njemačke vlade, u najmanju ruku, upozorenje Hrvatskoj.

'Nije riječ, kao što se govorilo, ni o pljuski ni pritisku, već je naprosto upozorenje', kaže Jakić te dodaje da je primjetno da u izjavi nema naznaka nekakvih velikih sankcija u slučaju nepoštovanja odluke Arbitražnog suda.

No, Hrvatsku sada očekuje turbulentno razdoblje u kojem će unutar Europske unije u kojoj Njemačka, uz Francusku, vodi glavnu riječ, morati pokušati obraniti svoju poziciju.

Možemo očekivati i daljnje pritiske. Jakić smatra da se može očekivati ne od Njemačke, nego od Europske unije da zauzme stav i ponovi njemačku formulaciju da se Hrvatska mora pridržavati odluke. U slučaju da se Hrvatska ne bude pridržavala odluke i ostane tvrda pri stavu da je svaka odluke arbitraže ne obvezuje ni na što jer je postupak bio kontaminiran, mogu se očekivati daljnji koraci.

No što se uopće može poduzeti da se Hrvatska prisili na poštovanje odluke Arbitražnog suda? U tom kontekstu hrvatska ambicija da uđe u Schengen bila bi prva žrtva jer postoji realna bojazan da bi ulazak mogao biti uvjetovan prihvaćanjem arbitraže.

Jakić napominje da EU generalno nema razrađene mehanizme kažnjavanja jer se s ponašanjem članica koje će biti disonantno nije računalo.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Ipak, kako bilo, ostaje opor okus razočaranja, kao da nas je Njemačka ostavila cjedilu, jer se u većini javnosti percipira kao zemlja koja je nama najveći prijatelj. S druge strane, ispada da je Velika Britanija bliža hrvatskoj poziciji i poručuje da se problem treba riješiti bilateralno, što znači da ne smatraju da je problem riješen odlukom Arbitražnog suda, kao i Sjedinjene Američke Države. Ispada da se okrenula geopolitička situacija u odnosu na Hrvatsku?

'Ne bih rekao da su Britanci i Amerikanci bliži hrvatskom stavu. Oni samo kažu 'mi se nećemo uplitati', dok je Njemačka zauzela vrlo jasan stav', smatra Jakić.

A što nam je činiti sada? Uvjeriti strane sile da smo u pravu ili je 'taj voz već prošao'?

'Hrvatskoj je činiti ono što je propušteno u godinama iza nas. Diplomatskim putem sve zemlje Europske unije nedvojbeno uvjeriti da je arbitraža kontaminirana, pa ako treba i dostavljanjem snimki razgovora koji su zapravo upropastili arbitražu, te da Hrvatska ima pravo kad kaže da u takvoj arbitraži ne želi sudjelovati i da njezine rezultate ne priznaje', zaključio je Jakić.