UOČI VJEŽBE NATO-A

U Gruziji spriječen pokušaj državnog udara

05.05.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Gruzija je u utorak objavila da je u vojnoj bazi Muhrovani otkriven državni udar u pokušaju, koji još nije do kraja osujećen, priopćio je ministar obrane David Siharulidze, rekavši da iza svega stoji Rusija.

"Glavni cilj vojne pobune je pokušaj ugrožavanja planirane vježbe NATO-a", koja bi u srijedu trebala početi u Gruziji, rekao je Siharulidze. "U tijeku su pregovori s vojnicima u bazi i nadamo se da će pobuna uskoro biti završena", dodao je.

Baza Muhrovani nalazi se 20 kilometara od Tbilisija. Svi su zapovjednici smijenjeni, a vojnici su blokirani u vojarni, rekao je Siharulidze.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako je uhićena jedna osoba. "Urotnici su novac dobili od Rusa te se čini da su s njima u koordinaciji", rekao je glasnogovornik ministarstva Šota Utiašvili za konferenciji za novinare.

NATO od 6. svibnja do 1. lipnja organizira vojne vježbe u Gruziji. U vježbama, koje su planirane mjesecima prije prošlogodišnjeg sukoba Gruzije i Rusije, sudjelovat će 1300 vojnika iz 19 zemalja.

Ruske su vlasti vježbu nazvale pogrešnom i provokativnom odlukom.

Prema izjavi glasnogovornika MORH-a Gorana Grošinića koncem travnja, u vježbi u Gruziji sudjelovat će i 12 hrvatskih vojnika.