'PORATNO STRATIŠTE'

U Gračanima obilježen Dan sjećanja na žrtve komunističkih zločina

22.05.2016 u 22:35

Bionic
Reading

Na groblju u zagrebačkom naselju Gračani kod crkve svetog Mihaela u nedjelju su položeni vijenci i zapaljene svijeće u povodu Dana sjećanja na žrtve komunističkih zločina u Gračanima 1945., i obilježena 71. obljetnica tragičnih zbivanja neposredno po završetku Drugog svjetskog rata

U crkvi sv. Mihaela na Iscu održana je i misa zadušnica za sve ubijene žrtve jugokomunističkog režima, objavila je Hrvatska televizija.

Gračani su jedno od mnogih poratnih stratišta koja nisu do kraja istražena. Mnogim se žrtvama ni 70-tak godina poslije ne znaju imena i mjesto pokopa.

Jedan od organizatora Dana sjećanja gračanskih žrtava Tomislav Čegelj iz Udruge Falaček Prigorja, u izjavi za HTV naglasio je kako 25 godina od neovisnosti Republike Hrvatske još uvijek ne samo da nema popisa žrtava, nego se ne znaju ni sva mjesta gdje su bili pobacani i pokopani.

'To je bilo stihijsko ubijanje na ovim našim gračanskim bregima, baš zato što je počiniteljima odgovaralo da se to makne iz Zagreba i da se dogodi zakriveno i da se to ne zna', rekao je Čegelj.

Kako je dodao, nikada se neće saznati pravi broj ubijenih od strane jugoslavenskog komunističkog režima, no važno je iskopati kosti ubijenih žrtava i da se označe grobovi.

'Žrtva je žrtva, a zločinac je zločinac. Nemojmo se baviti popisima - oni samo otvaraju prostor za malverzacije. Nema lijevih i desnih, bitna je samo istina', izjavio je za HRT jedan od organizatora Dana sjećanja gračanskih žrtava 1945., Tomislav Čegelj.

Prilog HRT-a možete pogledati ovdje