BOMBARDIRANJE SE NASTAVLJA

U Gazi više od 400 mrtvih

02.01.2009 u 15:09

Bionic
Reading

Izrael je u petak, sedmog dana svoje ofenzive, nastavio zračne napade na pojas Gaze u kojima je prethodnoga dana ubijen vođa islamističkog pokreta Hamasa, a od početka izraelske operacije 27. prosinca poginulo najmanje 430 Palestinaca

Svjedoci u Gazi su potvrdili da je u bombardiranju u noći na petak ranjeno nekoliko osoba, ali da nema mrtvih.

Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je da su meta napada tijekom noći bile lansirne rampe i skladišta oružja, ne navodeći druge potankosti.

Visoki čelnik Hamasa poginuo je u četvrtak u izraelskom napadu, šestog dana izraelske operacije, u času kada izraelski premijer Ehud Olmert tvrdi da ne želi "dugi rat".

Nizar Rayan, najviši čelnik koji je žrtva ofenzive, poginuo je zajedno sa svoje 4 supruge i desetero od dvanaestero djece te dvoje susjeda u napadu na peterokatnicu u kojoj je živio, u izbjegličkom logoru Jabaliya, na sjeveru pojasa Gaze.

Prvak najradikalnijeg krila islamističkog pokreta poznat je po svojim govorničkim sposobnostima i po žestokim izjavama protiv Izraela, ali i protiv Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa kojega je Hamas 2007. protjerao iz Gaze.

Izraelska vojska je potvrdila napad, rekavši da je u zgradi bilo skladište oružja i telefonska centrala Hamasa.

Prema hitnoj medicinskoj službi u pojasu Gaze, 430 Palestinaca je poginulo, a oko 2.000 je ranjeno od 27. prosinca, kada je počela operacija "Tvrdo olovo" kojom Izrael želi zaustaviti palestinsko raketiranje svog teritorija.

Najmanje četvrtina žrtava su civili, među kojima žene i djeca, prema UN-u.

Hamas je pozvao Palestince na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu da u petak podupru "dan gnjeva" i pridruže se povorkama prosvjednika koji će krenuti ispred Platoa džamija u Jeruzalemu i "iz svih džamija na Zapadnoj obali".

Operaciju u Gazi podupire 71 posto Izraelaca, prema anketi koju je objavio dnevnik Haaretz.

Na diplomatskom planu, Libija je UN-ovu Vijeću sigurnosti podastrla nacrt rezolucije u kojoj poziva Izrael i Hamas na trenutačno primirje koje će obje strane bezuvjetno poštovati.