NAJNOVIJA LOŠA VIJEST

U Fukušimi otkriven plutonij

28.03.2011 u 20:16

Bionic
Reading

Plutonij je otkriven u tlu na raznim lokacijama uz nuklearni kompleks Fukušima Daiči, ali to nije opasno za ljudsko zdravlje, objavila je u ponedjeljak tokijska elektrokompanija TEPCO

Potpredsjednik TEPCO-a Sakae Muto novinarima je rekao da je u uzorcima uzetim prije tjedan dana otkriven plutonij. To je najnovija loša vijest iz te nukelarke, gdje je radijacija sve jača, a stručnjaci se bore ne bi li pod nadzor doveli reaktore oštećene u potresu i cunamiju 11. ožujka.

Zbog otkrića plutonija na pet mjesta u nuklearnom kompleksu, rad neće biti obustavljen, dodao je TEPCO. Veoma radioaktivna voda istekla je iz reaktora, objavio je TEPCO, a Greenpeace kaže da je otkrivena visoka razina radijacije i izvan zatvorene zone.

TEPCO je pozvao u pomoć francuske tvrtke, objavila je agencija Kyodo. Djelomično taljenje gorivih šipki u reaktoru krivo je za visoku razinu radijacije, iako je visoki dužnosnik Yukio Edano rekao da je radijacija uglavnom zadržana unutar zgrade reaktora.

TEPCO je poslije objavio da je u vodi u podzemnim betonskim tunelima otkrivena radijacija viša od tisuću milisieverta na sat. Američka agencija za zaštitu okoliša tvrdi da je pojedinačna doza od tisuću milisieverta dovoljna da izazove krvarenje.