ZASAD NEMA SIMPTOMA

U Francusku sletio zrakoplov s 250 Europljana iz Wuhana

02.02.2020 u 16:31

Bionic
Reading

Francuski zrakoplov s 250 Europljana koji je poletio iz Wuhana, središta epidemije koronavirusa, sletio je u nedjelju u vojnu bazu kod Marseillesa, no u agencijskim vijestima ne navodi se jesu li među njima Hrvati

Francuski ministar vanjskih poslova Jean Yves Le Drian rekao je da je evakuirano 65 Francuza te državljani 30 zemalja od kojih će većina otputovati u matične zemlje.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je priopćilo da je s Francuskom dogovorilo evakuaciju četvero hrvatskih državljana iz Wuhana.

Prema priopćenju, putnici će prije povratka u Hrvatsku dva tjedna biti u karanteni u Francuskoj.

Prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, dio putnika, posebno Francuzi bit će u karanteni u odmorištu Carry le Rouet blizu Marseillea i u centru za obuku vatrogasaca u Aix-en-Provenceu.

Za druge europske državljane trebaju se pobrinuti vlasti zemalja iz koje dolaze, navodi agencija ne navodeći pojedinosti.

Češka je potvrdila da je u zrakoplovu A380 bilo pet njezinih državljana koji će produžiti do Bruxellesa gdje će ih češkim zrakoplovom prevesti kući.

  • +10
Studentica Anamaria Matušek iz kineskog Wuhana vratila se u Hrvatsku Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Švedske vlasti su objavile da je avionom evakuirano desetak njezinih državljana koji se vraćaju u Švedsku. Na letu su bili i britanski državljani, prenosi Reuters.

Ni AFP ni Reuters u vijestima ne navode jesu li među putnicima zrakoplova i hrvatski državljani.

Belgijska novinska agencija Belga ranije je u nedjelju objavila da će francuski zrakoplov nastaviti putovanje i sletjeti na vojni aerodrom Melsbroek pokraj Bruxellesa gdje će se iskrcati devet Belgijaca, 11 Danaca, 23 Nizozemca, pet Čeha i dva Slovaka. Te će putnike potom preuzeti njihove države.

Radi se o drugom zrakoplovu s evakuiranim Europljanima nakon prvog koji je u petak dovezao francuske državljane.

"Kao i na prethodnom letu, nijedan putnik ne pokazuje simptome", rekao je Adrien Taquet, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

Sve više zemalja zatvara granice s Kinom i evakuira svoje državljane iz te zemlje zbog epidemije koronavirusa koji je dosad usmrtio više od 300 ljudi, uključujući prvi slučaj izvan Kine, na Filipinima.