opsada klijenata

U Federaciji BiH Agencija za bankarstvo preuzela upravljanje Sberbankom

27.02.2022 u 18:22

Bionic
Reading

Agencija za bankarstvo Federacije BiH preuzima upravljanje Sberbankom BH, potvrdio je u nedjelju direktor agencije Jasmin Mahmuzić pošto su poslovnice te banke zadnjih dana opsjedali brojni klijenti nastojeći podići svoje novce u strahu od zapadnih sankcija kojima je izložen ruski bankarski sektor

"Klijenti mogu tražiti svoje novce, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno", kazao je Mahmuzić na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Ustvrdio je da je Sberbank BH potpuno stabilna, a svi depoziti u njoj sigurni jer je ta banka kao i druge u regiji u sastavu grupacije sa sjedištem u Beču i nad kojom Rusija nema nikakvih izravnih ingerencija pa tako i njezino funkcioniranje unutar SWIFT sustava plaćanja ne može biti dovedeno u pitanje.

Klijente Sberbank BH Mahmuzić je ipak pozvao da budu strpljivi i računaju na dnevna ograničenja za isplatu depozita te je najavio da će sve poslovnice banke od ponedjeljka redovito raditi.

Sberbak u BiH ima dvije glavne podružnice registrirane u Sarajevu odnosno u Banjoj Luci, a kontrolu nad njihovim poslovanjem provode entitetske agencije za bankarstvo.

Agencija u Republici Srpskoj još nije poduzela izvanredne mjere nadzora i kontrole po uzoru na one u Federaciji BiH.

U studenom 2021. godine AIK Banka iz Beograda, Gorenjska banka iz Kranja i konzorcij AEC potpisali su kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju banaka s ovim nazivom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj.