ANKETA IPSOS PULSA I NOVE TV

U Europsku uniju želi 60 posto građana!

19.01.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Prema istraživanju Crobarometar agencije Ipsos Puls prema narudžbi Nove TV, 60 posto građana će na referendumu o Europskoj uniji zaokružiti 'DA'. Protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju je 31 posto građana, a devet posto je neodlučnih

Posljednjih 20 dana provedeno je terensko istraživanje Nove TV i agencije IPSOS PULS na 1.000 ispitanika.

Prema rezultatima ankete, za ulazak u Uniju glasovalo bi 60, a protiv bi bilo 31 posto građana. Neodlučnih je devet posto. Kada se pogleda posljednjih godinu dana, trendovi 'za' i 'protiv' EU nisu se znatno promijenili, a posljednja tri mjeseca 60 posto građana odabralo bi EU.

Broj protivnika EU blago opada. U listopadu 2011. bilo ih je 36 posto, a sada je nešto manje 31 posto. No, zato raste broj neodlučnih.

IZLAZNOST KAO NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA

Na referendum u nedjelju želi izaći također 60 posto ispitanika, što je slično najavi pred izbore 4. prosinca. Ipak, procjenjuje se kako će odaziv biti nešto manji nego 4. prosinca.

Inače, od 27 članica Europske unije, 15 zemalja biralo je ulazak u EU putem referenduma. Sve u različitim razdobljima, u zlatnim ili tmurnim godinama za Uniju ili te zemlje. Teško je stoga današnjih 60 posto direktno usporediti sa 66 posto za EU na estonskom referendumu 2003. godine.

Najveći eurofili na referendumu su bili Slovaci sa 92 posto, potom Litavci sa 91 posto. Slijede Slovenci s 89 posto, Mađari sa 83 posto, Irska sa 81 posto. Poljaci i Česi sa 77 posto poduprli su ulazak u Uniju 2003. Britanci i Latvijci bili su za EU sa 67 posto potpore. Estonija sa 66 posto, baš kao i Austrija. Danska, koja trenutačno predsjeda Unijom, ulazak je poduprla sa 62 posto glasova. Za Uniju je bilo dovoljnih 56 posto Finaca, 52 posto Maltežana i 52 posto Šveđana.

Hrvatska će, ako birači tako odluče, u Europsku uniju ući u trenutku najveće gospodarske krize u povijesti zajednice. Gospodarska kriza koja je potukla svijet, poljuljala je i Europsku uniju. Najbogatije zemlje financijskom pomoći više su puta uskočile u pomoć 'slabijim' članicama kako bi se održala stabilnost Unije.

KUKURIKU BIRAČI I HDZ-OVCI ZA UNIJU

Birači Kukuriku koalicije, ali i HDZ-a, a s više od 90 posto žele izaći na referendum. Obje opcije su za ulazak u Uniju, i to 69 posto Kukuriku birača i 66 posto birača HDZ-a. Za EU su i birači Laburista, dok su ostali podijeljeni: 50 posto je za Uniju, a 42,3 protiv.

Za Uniju su visokoobrazovani građani, s plaćom od 6.000 kuna i više. Među njima su menadžeri, službenici, Zagrepčani, Istrijani i Primorci. Ispodprosječna je potpora Uniji kod onih s osnovnom školom, primanjima do 4.000 kuna te kod radnika i kućanica. Euroskeptičniji su Dalmatinci i građani iz sjeverne Hrvatske.