KAŽE SPINDELEGGER

U Europsku uniju tek početkom 2013.?

28.12.2010 u 20:18

Bionic
Reading

Hrvatska bi uz najveće moguće napore mogla završiti pristupne pregovore s Europskom unijom polovicom sljedeće godine, a članicom postati potkraj 2012. ili u početku 2013., rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger u intervjuu austrijskom poslovnom listu Wirtschaftsblattu objavljenu u utorak

Spindelegger je rekao kako smatra realnim da Hrvatska pristupne pregovore završi za mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2011.

'Mislim da se pristupni pregovori uz maksimalne napore hrvatske vlade mogu dovršiti polovicom sljedeće godine. Tada je na potezu Europski parlament. Postupak ratifikacije može početi najkasnije 2012., a Hrvatska bi u najboljem slučaju mogla postati članicom EU-a potkraj 2012. ili u početku 2013.', rekao je Spindelegger.

Austrijski ministar je kazao kako je preostalo još nekoliko odlučujućih pitanja u pregovorima. 'Reforma pravosuđa je važno pitanje i tu su još potrebni krupni koraci. Pitanje privatizacije brodogradilišta također još nije sasvim riješeno. Potrebno je nastaviti borbu protiv organiziranog kriminala u obliku korupcije. To su velike zapreke u pristupu', rekao je Spindelegger.