ARKTIČKA HLADNOĆA

U Europi 89 žrtava zime, pojačana potražnja ruskog plina

01.02.2012 u 20:46

Bionic
Reading

Rekordno niske temperature u dijelovima istočne Europe povećale su broj žrtava arktičke hladnoće na 89 u srijedu i prisilile ruskog naftnog diva Gazprom da upozori potrošače neka ne rasipaju energiju.

Izvor iz ruske tvrtke koja ima monopol na izvoz plina i sama pokriva četvrtinu europskog uvoza, kazao je da su primili zahtjeve za povećanim isporukama no teško ih je ispuniti zbog pojačane potražnje u Rusiji.

Gazprom je ipak odaslao umirujuću poruku europskim kupcima.

"Unatoč povećanoj potrošnji u Rusiji zbog velikih smrzavanja, Gazprom nastavlja ispunjavati svoje ugovorne obveze prema europskim klijentima", napisao je jedan predstavnik tvrtke.

U Ukrajini su 43 osobe umrle od hladnoće u zadnjih pet dana, objavilo je ministarstvo za hitna stanja u toj zemlji u kojoj je zima najhladnija u zadnjih šest godina te noću temperature padaju na 33 ispod ništice.

Stotine grijanih šatora postavljeni su za smještaj beskućnika. Prognoze govore da će veljača u Ukrajini biti izuzetno hladna, kao i polovica ožujka.

Europska meteorološka mreža Meteoalarm (www.meteoalarm.eu) upozorila je na "krajnje opasne" uvjete u nekim dijelovima istočne Europe, uključujući Srbiju gdje je četvrta osoba pronađena mrtva noću na planinskom području.

U Moskvi je dnevna temperatura pala na 22 ispod ništice i oporbeni pokreti strahuju od slaba odziva na veliki prosvjedni skup protiv premijera Vladimira Putina sazvanog za subotu.

U Bugarskojje temperatura niža od 30 stupnjeva zamrznula bankomate u Sofiji, objavio je dnevnik Trud. U toj je zemlji osam osoba umrlo od hladnoće, a 14 u Rumunjskoj.

U Poljskoj
u kojoj je ranije deset osoba umrlo od hladnoće, broj žrtava povećao se noću na srijedu s novih pet žrtava niskih temperatura, 26 stupnjeva ispod ništice. Takve bi temperature trebale potrajati nekoliko dana i poljski plinski monopol PGNiG objavio je u srijedu da je ograničio plin za industriju kako bi namirio kućanstava.

U Sloveniji su snažni vjetrovi nosili krovove te su vlasti zatvorile neke škole, objavile su vlasti.